Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » e-συμβουλευτική για μπούλινγκ
e-συμβουλευτική για μπούλινγκ

e-συμβουλευτική για μπούλινγκ

«Εϊ, εσύ που διβάζεις υτό. Είσαι υπέροχος-η ακόμα και αν δεν το πιστεύεις. Χαμογέλα, σου αξίζει». Το μήνυμα αυτό, ένα από τα πολλά που είναι αναρτημένα στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων της ηλεκτρονικής ς www.livewithoutbullying.com, γράφτηκε από έφηβο και απευθύνεται σε συνομηλίκους του που με κάποιον τρόπο έχουν βιώσει τον εκφοβισμό και χρειάζονται ένα φιλικό σκούντημα στον ώμο.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου ψηφιακού πίνακα. Εντάσσεται στη δράση «Be Positive», όπου καλούνται παιδιά και έφηβοι που επισκέπτονται την να «ποστάρουν» ένα θετικό μήνυμα. Να δώσουν θάρρος ή κουράγιο σε όποιον το έχει ανάγκη. Να πουν ένα ευχαριστώ σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Η ιστοσελίδα www.livewithoutbullying.com ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 20 Ιανουαρίου 2016 με σκοπό να παρέχει ανώνυμα και δωρεάν διαδικτυακή συμβουλευτική σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα εκφοβισμού. Εντάσσεται στο «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό», πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) που υλοποιείται σε με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού και το Ευρωπαϊκό ENABLE. Η αναβαθμισμένη της μορφή ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δέκα ημέρες. «Τελειοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι και έχει γίνει ακόμα πιο λειτουργική», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΚΜΟΠ, επικεφαλής του προγράμματος «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό» κ. Αντωνία Τορρένς και τονίζει «είναι ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα. Είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα στη χώρα μας για οποιοδήποτε παιδί αντιμετωπίζει προτα εκφοβισμού».

Για την πρόσβαση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 10 έως 18 ετών, κάνοντας μία δωρεάν εγγραφή μπορούν ανώνυμα και με ασφάλεια να μιλήσουν διαδικτυακά (οnline chat) με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο επιλογής τους (κάθε σύμβουλος διαθέτει ένα προφίλ προκειμένου τα παιδιά να επιλέξουν αυτόν που τους ταιριάζει) για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Το chat είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17.00 έως τις 22.00. «Το πρώτο μέλημα των συμβούλων», τονίζει η κ. Τορρένς, «είναι να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας με τα παιδιά, τα οποία πρέπει να νιώσουν ότι συνομιλούν με ένα εκπαιδευμένο ψυχολόγο, που θα βρίσκεται στο πλάι τους όποια ημέρα τον χρειαστούν. Το επόμενο βήμα για τους συμβούλους είναι να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τους μάθουν τον σωστό τρόπο να διεκδικούν πράγματα για τον εαυτό τους. Οχι επιθετικά, αλλά όχι και παθητικά. Αυτό θέλει χρόνο. Η μεγάλη μας χαρά είναι ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν επανέλθει δύο και τρεις φορές στη διαδικτυακή συνομιλία, γεγονός που μας δίνει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια».

Εκτός από τη διαδικτυακή συμβουλευτική, τα παιδιά μπορούν να «μοιραστούν» την ιστορία τους και να γράψουν ένα θετικό μήνυμα (Be Positive). Oπως διευκρινίζει η κ. Τορρένς «τίποτα δεν αναρτάται εάν δεν περάσει από τον έλεγχο των ειδικών, καθαρά για λόγους ασφαλείας». Οι ενήλικες –γονείς και εκπαιδευτικοί– μπορούν με δωρεάν εγγραφή να έχουν πρόσβαση στο ειδικά διαμορφωμένο forum, να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού και να ανταλλάξουν απόψεις.

Το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της η πλατφόρμα είχε 14.000 επισκέψεις. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών είναι 549, εκ των οποίων οι 287 είναι παιδιά. Συνολικά είχαν γίνει περί τις 80 online συνομιλίες παιδιών με συμβούλους. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών είναι τα 15 έτη, ενώ τα περισσότερα περιστατικά προς το παρόν αφορούν λεκτική βία κυρίως στον χώρο του σχολείου.

Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας το διάστημα Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016, το 56,7% των ών δημοτικών σχολείων έχουν παρακολουθήσει περιστατικό λεκτικής βίας (κοροϊδία, ύβρεις), το 30% έχει δει σωματική βία στο σχολείο και το 27,8% αναφέρει κοινωνικό εκφοβισμό που περιλαμβάνει απομόνωση και κοροϊδία ών από όλη την τάξη.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση