Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
Δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Τα και οι έφηβοι μοιράστηκαν τις αγωνίες, τα ερωτήματα και τα παράπονά τους 

 «Κυρία Υπουργέ πώς γεννιέται ένας ληστής;» αναρωτήθηκε ο Αχιλλέας, του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στη σημερινή δυναμική συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Κανένα παιδί δε γεννιέται ληστής, κανένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει με φόβο, με ενοχές, με ντροπή, αλλά να μεγαλώνει σωστά και να γνωρίζει τα δικαιώματά του, διεμήνυσαν η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά και οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο και πολύχρωμο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παιδιά από επτά έως δώδεκα ετών διαφορετικής ιθαγένειας,  άφησαν  για λίγες ώρες τα σχολικά θρανία και έγιναν πολίτες, μεταφέροντας τους προβληματισμούς τους στην Υπουργό και τους προσκεκλημένους, που αφορούσαν θέματα ισότητας, κοινωνικών διακρίσεων και μεταχείρισης, νέων τεχνολογιών και πολιτισμού, εκφράζοντας την καθολική ανάγκη τους να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη δημιουργία και έκφραση μέσω της τέχνης.

Οι τέχνες δεν είναι μόνο για να είμαστε θεατές, αλλά και για να συμμετέχουμε ενεργά, υπογράμμισε η Υπουργός, αναφερόμενη στο προσεχές πρόγραμμα του Υπουργείου για περισσότερη τέχνη στα και τους νέους από τον Ιανουάριο του 2019.

Η Νεφέλη, η Έλενα, ο Βασίλης και ο Ορέστης έθεσαν ερωτήματα για το πώς το Υπουργείο μπορεί να βάλει χρώμα στη ζωή τους, το πώς μπορούν τα παιδιά να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία και γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο. Όλοι οι καλεσμένοι τόνισαν πως τα παιδιά είναι πολίτες από τη στιγμή που γεννιούνται και πρέπει να δίνονται ευκαιρίες από όλους μας ώστε τα παιδιά να ακούγονται.

«Μας λείπει η ασφάλεια, η χαρά, η αγάπη», αυτά ήταν τα λόγια ενός ανήλικου κρατούμενου από το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου στην  εκδήλωση που ακολούθησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίοι οι ανήλικοι ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μ. Λαγογιάννη. Κοινό αίτημα των νέων κρατούμενων ήταν να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους και υπογράμμισαν πως το δεν είναι επιλογή τους. «Η τέχνη μας κάνει ελευθέρους» τόνισε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών προσθέτοντας πως «η τέχνη είναι κοινή ανθρώπινη γλώσσα» πριν ακολουθήσει ξενάγηση στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά σημείωσε εμφατικά πως πολιτισμός είναι κομμάτι όλων, ανεξάρτητα από το , το χρώμα και τη θρησκεία, και μας οδηγεί να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο . Αυτό το καλύτερο σας εύχομαι σε όλους προσέθεσε, πριν συνεχίσει η ξενάγηση στην έκθεση «οι αμέτρητες όψεις του ωραίου». Την ξενάγηση παρακολούθησαν και οι φοιτητές του τμήματος Εγκληματολογίας  του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην τρίτη εκδήλωση που ακολούθησε στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ  για την  επέτειο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Μυρσίνη Ζορμπά άνοιξε το τραπέζι διαλόγου σε Γυμνασίου και Λυκείου της ς. Οι νέοι συζήτησαν με τους καλεσμένους για το διαδίκτυο, το βιβλίο και τις καινούργιες τεχνολογίες , την ενίσχυση των πολιτιστικών πρωτοβουλιών για τους νέους.

«Πολιτισμός δεν είναι να είμαστε παθητικοί θεατές, αλλά αντίθετα πρέπει να εκφράζει θέληση να κατανοούμε ό, τι δεν γνωρίζουμε και μας φοβίζει, να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και να ζητούμε απαντήσεις», σημείωσε η Μυρσίνη Ζορμπά, «Πολιτισμός είναι οι νέοι να μεγαλώνουν με απόλαυση και εκτίμηση για τη ζωή».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση