Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Δείτε που αποθηκεύεται το λίπος ανάλογα με το τι τρώτε
Δείτε που αποθηκεύεται το λίπος ανάλογα με το τι τρώτε

Δείτε που αποθηκεύεται το λίπος ανάλογα με το τι τρώτε

Εάν θέλετε να αποφύγετε το… σωσίβιο γύρω από τη μέση, θα πρέπει να τρώτε σολομό και ξηρούς καρπούς, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερο σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Παράλληλα, όσοι καταναλώνουν κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν οι ξηροί καρποί και ο σολομός, συσσωρεύουν λιγότερο στην κοιλιά, γύρω από τη μέση αλλά και στα όργανα του σώματός τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει ότι το είδος των λιπαρών δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά και τη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν 39 νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικό βάρος, και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν 750 επιπλέονθερμίδες κάθε μέρα για επτά εβδομάδες.

Στόχος της μελέτης onmed του πανεπιστημίου της Ουψάλα, ήταν να πάρουν επιπλέον 3% του αρχικού τους βάρους σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιρναν τις επιπλέον θερμίδες από πολυακόρεστα λιπαρά (ηλιέλαιο) ενώ οι υπόλοιποι από κορεσμένα λιπαρά (φοινικέλαιο).

Το διατροφικό πρόγραμμα όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε την ίδια ποσότητα ζάχαρης, υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών. Η μόνη διαφορά ήταν το είδος των λιπαρών.

Τα έδειξαν ότι ο αριθμός των επιπλέον κιλών ήταν παρόμοιος στις δύο ομάδες, όμως τα κορεσμένα λιπαρά οδήγησαν στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και την περιοχή της κοιλιάς.
Συνολικά, η συσσώρευση λίπους ήταν αυξημένη στην ομάδα των κορεσμένων λιπαρών. Επίσης, η ομάδα των κορεσμένων λιπαρών αύξησε κατά τρεις φορές λιγότερο τη μυϊκή της μάζα.

Την έρευνα αυτή σχολιάζει η κ. Κοντελέ Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η αξία των πολυακόρεστων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων έναντι των κορεσμένων λιπαρών έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά, όλοι οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει τόση σημασία η συνολική ποσότητα των λιπαρών που τρώμε αλλά η ποιότητα αυτών, δηλαδή αν είναι κορεσμένα ή ακόρεστα. Εξάλλου, πολλές παραδοσιακές διατροφές που σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση χρόνιων ασθενειών (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών, καρκίνου) περιέχουν μεγάλη ποσότητα ολικών λιπαρών, όπως η Μεσογειακή που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, και η των Ιαπώνων που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά από την μεγάλη κατανάλωση ψαριού.
Η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών έχει σχετιστεί σε διάφορες έρευνες με:

  • Μείωση των επιπέδων ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα
  • Αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης
  • Μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του στήθους, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του δέρματος
  • Καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα, βρέφη και
  • Πρόληψη νευρολογικών προβλημάτων

Η πρόσφατη έρευνα onmed του πανεπιστημίου της Ουψάλα κατέδειξε μια ακόμα θετική επίδραση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον ανθρώπινο οργανισμό, την επίδραση στην κατανομή του λίπους του σώματος.

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και στο συκώτι συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.

Στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων περιλαμβάνονται τα γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, αλλά και σε σπόρους και ξηρούς καρπούς, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα φυστίκια.

 

πηγή:boro.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση