Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Άσκηση το φάρμακο για την κοιλιακή παχυσαρκία
Άσκηση το φάρμακο για την κοιλιακή παχυσαρκία

Άσκηση το φάρμακο για την κοιλιακή παχυσαρκία

του Χάρη Δημοσθενόπουλου,κατόχου Πτυχίου Βιολογίας του ΑΠΘ, Μεταπτυχιακού Διπλώματος (PostDip in Dietetics) στη Διαιτολογία από το Leeds Metropolitan University και  Μaster of Medicine & Science in Human Nutrition (MMedSci) του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης είναι Υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Για τα άτομα που είναι παχύσαρκα και κάνουν καθιστική ζωή, οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Η κοιλιακή παχυσαρκία έχει συνδεθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, με τη νόσο του Alzheimer, με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το άσθμα, άλλες μεταβολικές και αγγειακές παθήσεις αλλά κυρίως με την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη. Η κεντρική παχυσαρκία είναι γνωστό ότι προδιαθέτει τα άτομα για αντίσταση στην ινσουλίνη. Υπολογίζεται πως το 80% των περιπτώσεων με διαβήτη τύπου 2 συνδέονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία και ιδιαίτερα την κοιλιακή παχυσαρκία. Αν και αυτό το πρόβλημα υγείας αφορούσε παλιότερα σχεδόν αποκλειστικά τους ενήλικες, τα τελευταία χρόνια πολλά παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν αυτού του τύπου την παχυσαρκία, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ο καθοριστικός ρόλος της άσκησης

Η άσκηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας. Η θετική επίδραση της άσκησης στη μείωση του κοιλιακού λίπους είναι γνωστή και για το λόγο αυτό δίνεται πάντα η σύσταση για περισσότερη άσκηση σε άτομα με αυτό το μεταβολικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να επιλέξουμε είτε ένα πρόγραμμα με χαμηλής έντασης δραστηριότητα (περίπου μισή αργό περπάτημα),είτε ένα πρόγραμμα επίσης χαμηλής έντασης, αλλά για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο μία ώρα ανά συνεδρία) ή να ακολουθήσουμε πρόγραμμα άσκησης υψηλότερης έντασης π.χ. περπάτημα με ταχύτερο ρυθμό στα πόδια.

Συμπεράσματα της μελέτης

Σταθερά ποσά άσκησης, ανεξάρτητα από την ένταση της άσκησης,οδηγούν σε παρόμοιες μειώσεις στην κοιλιακή παχυσαρκία, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση στο επίπεδο της γλυκόζης 2-ώρες μετά περιορίζεται στην υψηλής έντασης άσκηση.

 

πηγή:kalikardia.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

"Αλιεύοντας" την είδηση