Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ » Από την ηλικία μόλις των δύο ετών παρουσιάζεται ο παιδικός διαβήτης
Από την ηλικία μόλις των δύο ετών παρουσιάζεται ο παιδικός διαβήτης

Από την ηλικία μόλις των δύο ετών παρουσιάζεται ο παιδικός διαβήτης

Για το αυτοάνοσο νόσημα που τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, ενημερώθηκαν εκπαιδευτικοί
Συσχετίστηκε η ανεπάρκεια βιταμίνης D, στην εκδήλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Για τον παιδικό διαβήτη ενημερώθηκαν χθες το πρωί δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς, σε εκδήλωση που έγινε στο 30ο Δημοτικό Σχολείο , ενώ στην εκδήλωση τονίστηκε ότι εδώ και περίπου μια δεκαετία τα κρούσματα της αυτοάνοσης νόσου αυξάνονται διεθνώς, αν και επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστήμονα, υπάρχει ολοένα και περισσότερη αύξηση του διαβήτη στις μικρές ηλικίες, από δύο χρονών παιδάκια, κυρίως την τελευταία δεκαετία.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων . Μαγνησίας με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. και παρακολούθησαν σχετικά λίγοι εκπαιδευτικοί.

Ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο κομμάτι της αγωγής υγείας, καθώς οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν πάρα πολλά σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αναζωογόνησης  και άλλα. Από την εμπειρία που υπάρχει στα σχολεία, υπάρχει αύξηση του παιδικού διαβήτη τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο δάσκαλος.Tην Ένωση Συλλόγων Γονέων, εκπροσώπησε η του Δ.Σ. Λιάνα Πασχούδη.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Κυριακή Τσιρουκίδου, στην  Παιδοενδοκρινολογική μονάδα της 3ης Πανεπιστημιακής Παιδιατριακής στο Ιπποκράτειο οσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την παιδ εκδοκρινολογία και διαβητολογία.

Όπως είπε, η τάση αύξησης του παιδικού διαβήτη διαπιστώνεται διεθνώς, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία καταγραφής κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά μόνο εκτιμήσεις. «Όσον αφορά την προσωπική μου εκτίμηση, υπάρχει ολοένα και περισσότερη αύξηση του διαβήτη στις μικρές ηλικίες, από δύο χρονών παιδάκια, κυρίως την τελευταία δεκαετία», δήλωσε η παιδίατρος.

Σύμφωνα με την ίδια, η εκδήλωση του συγκεκριμένου νοσήματος είναι πολυπαραγοντική και απαιτεί να έχεις γενετική προδιάθεση, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν και άλλοι παράγοντες  για να εκδηλωθεί. Έχουν καταγραφεί διάφορα πράγματα όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, ιώσεις, ανεπάρκεια βιταμίνης D και άλλα πολλά που έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση του συγκεκριμένου νοσήματος, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη για όλα αυτά, επισήμανε.

Αυξήθηκαν τα αυτοάνοσα νοσήματα

Η κ. Τσιρουκίδου τόνισε ότι έχει συμβάλει η αλλαγή του τρόπου ζωής και η , όπως και η αλλαγή του περιβάλλοντος και εξήγησε ότι η νόσος των ενηλίκων είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή των παιδιών.  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ των ενηλίκων ακολουθεί άλλο δρόμο: Παχυσαρκία, αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και μέχρι να φτάσει να εκδηλωθεί, ήδη υπάρχουν βλάβες.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας, καθώς υπάρχουν αντισώματα που καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος και προκαλείται η νόσος, όταν πλέον τα κύτταρα του παγκρέατος δεν μπορούν να παράγουν την ινσουλίνη. Συνεπώς πρέπει να το δούμε μέσα στο φάσμα των αυτοάνοσων νοσημάτων, που έχουν αυξηθεί γενικότερα, επισήμανε η παιδίατρος.

«Εκεί πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, τι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στο περιβάλλον και στη ζωή μας, που θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η κ. Τσιρουκίδου.

Η είπε ότι οι ενδοκρινικές διαταράξεις είναι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στη βιομηχανία των πλαστικών. Αν δεν υπάρχει μια κεντρική , για απόσυρσή τους από την παραγωγή, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και όχι μόνο.

Ακόμη τόνισε ότι επειδή κάποιες μελέτες συσχετίστηκαν με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, στην εκδήλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, να φροντίσουμε να ελέγχουμε τα παιδιά μας αν δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης και αν δεν έχουν να τους χορηγούμε την κατάλληλη θεραπεία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση