Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ζητείται πολιτική λύση για κόκκινα δάνεια
Ζητείται πολιτική λύση για κόκκινα δάνεια

Ζητείται πολιτική λύση για κόκκινα δάνεια

Η επίτευξη συμφωνίας για το ανοιχτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, «χωρίς δυσμενή –πολιτικά– εξέλιξη για την κυβέρνηση», αποτελεί τον κορυφαίο στόχο της κυβερνητικής ηγεσίας για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη από χθες εντατικοποιήθηκαν οι διαβουλεύσεις και η διαπραγμάτευση προς αναζήτηση συμφωνίας πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δύσκολο να επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο γεφύρωση των διαφορών για το συγκεκριμένο θέμα. Ετσι, εμφανίζονται αποφασισμένοι, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το θέμα δεν κλείνει, να διεκδικήσουν μια πολιτικά καλή συμφωνία μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση, παρακάμπτοντας την άτεγκτη στάση των εκπροσώπων των θεσμών, που «τρέχουν» τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η κυβερνητική ηγεσία αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι, προκειμένου να βρει ευήκοα ώτα στο αίτημά της για πολιτική απόφαση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις άλλες εκκρεμότητες, ώστε να μπορεί να επικαλεσθεί έναντι των εταίρων πραγματική βούληση να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα και να κλείσει την αξιολόγηση. Ετσι, οι οδηγίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι το αργότερο μέχρι την Κυριακή να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα θέματα, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να μπορεί να τεθεί το αίτημα μιας πολιτικής λύσης για την προστασία πρώτης κατοικίας, με επίκληση των κοινωνικών αναταράξεων που θα συνεπαγόταν μια σκληρή διευθέτηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το έδαφος στην κατεύθυνση αυτή έχει καλλιεργηθεί, καθώς το συγκεκριμένο θέμα επέλεξε –όχι τυχαία– να θέσει επιτακτικά ο κ. Τσίπρας προς όλους του ξένους επισήμους που πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Φρανσουά Ολάντ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Πιερ Μοσκοβισί και Μάρτιν Σουλτς άκουσαν τις ενστάσεις της κυβέρνησης έναντι της ρύθμισης που προτείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και, κατά την αξιολόγηση των επιτελών του Μαξίμου, όλοι τοποθετήθηκαν θετικά. Ετσι, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, «έχει ήδη διαμορφωθεί κλίμα στην κατεύθυνση έναρξης πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Καθώς η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τις εκκρεμότητες, με κυριότερες αυτές που αφορούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν αποκλείεται οι σχετικές ρυθμίσεις να έρθουν ακόμη και ως τροπολογίες στο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ή, εναλλακτικά, να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο με τη μορφή κατεπείγοντος, το οποίο να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή.
Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση