Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ζητείται παρέμβαση βουλευτών για τα όρια ασφαλείας των κεραιών κοντά σε σχολεία
Ζητείται παρέμβαση βουλευτών για τα όρια  ασφαλείας των κεραιών κοντά σε σχολεία

Ζητείται παρέμβαση βουλευτών για τα όρια ασφαλείας των κεραιών κοντά σε σχολεία

 

  Από την και Κηδεμόνων Βόλου, μετά από συνεργασία με εκπροσώπους τοπικών θεσμικών φορέων

 

Επιστολή με την οποία ζητείται ενεργοποίηση, δράση και συμπαράσταση, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα ίδια τα παιδιά, από την όποια ακτινοβολία μπορεί να εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, απέστειλε η Δ. Βόλου, στους τοπικούς, κυβερνητικούς αρχικά βουλευτές, προκειμένου να επιτευχθεί νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Όπως έγινε γνωστό μέσω της επιστολής, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε έκτακτο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, (με εκπροσώπους θεσμικών φορέων, με άμεση σχέση με το εκπαιδευτικό έργο αλλά και το θεματικό αντικείμενο, όπως η Διεύθ/νση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Ιατρικός Μαγνησίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και εκπροσώπους συλλόγων γονέων) με θέμα «κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων».

Αφορμή ήταν, μετά από οχλήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, κεραία στην περιοχή Κάραγατς, όπου εντός ακτίνας 300 μέτρων βρίσκονται τα κάτωθι δημόσια σχολεία:

 

  1. Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Βόλου
  2. 2ο Νηπιαγωγείο Βόλου
  3. 3ο Νηπιαγωγείο Βόλου
  4. 5ο Νηπιαγωγείο Βόλου
  5. 5ο ΓΕΛ Βόλου
  6. 1ο ΓΕΛ Βόλου
  7. 1ο Γυμνάσιο Βόλου
  8. 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου
  9. 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου
  10. 3ο ΓΕΛ Βόλου
  11. 3ο Γυμνάσιο Βόλου

Το πλήθος των παιδιών ,που καθημερινά βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή, τις πρωινές ώρες της δημόσιας εκπαίδευσής τους, ξεπερνά τους 2.000 μαθητές.

Ο Νόμος 53571/3839/2000 (ΦΕΚ 1105Β/ 6-9-2000) αναγνώρισε το πρόβλημα της πιθανής ς που προκαλούν τα μικροκύματα στην υγεία των παιδιών και πρότεινε αυτές οι κεραίες, να εκπέμπουν στο 60% των τιμών που ισχύουν στα όρια έκθεσης του κοινού».

Πότε γίνονται μετρήσεις;

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, «εάν δούμε μέσα από το site της Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), η τελευταία μέτρηση ήταν στις 22/04/2014!!!

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο, πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τις τιμές της ακτινοβολίας που εισέρχεται στις και όχι μια φορά στα πέντε χρόνια και με μια στιγμιαία μέτρηση…

Επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται με ξέφρενο ρυθμό, ο Ιατρικός

Σύλλογος Αθηνών, με μια επιστημονική ημερίδα με θέμα «Μη ιονίζουσα ακτινοβολία και οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία» εισηγήθηκε ξεκάθαρα: ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, αλλαγή των εθνικών ορίων έκθεσης.

Μετά από επιδημιολογικές μελέτες, ο Ι.Σ.Α. ως κύριος θεματοφύλακας

της δημόσιας υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου».

Έντονη η ανησυχία, ζητούνται απαντήσεις

Όπως αναφέρεται από την Ένωση Συλλόγων Γονέων, «μαζί με όλη τη μαθητική κοινότητα (δ/ντής πρωτοβάθμιας, δ/ντής Δευτεροβάθμιας –που έκαναν σχετική στην Εισαγγελία-, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μαθητές, νήπια) , δηλώνουμε την ανησυχία και καλούμε την πολιτεία να δράσει για την υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών να φοιτούν σε «καθαρό» , χωρίς .

Το δόγμα «συνετή αποφυγή» ας είναι η συμβουλή προς τα παιδιά μας και ας δώσουμε εμείς οι μεγάλοι το παράδειγμα…»

Παρέμβαση για τη διαβούλευση

Στο μεταξύ, το Υπουργείο « Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης» είχε προς διαβούλευση το νόμο για προστασία των παιδιών σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων, από τις 19 Οκτωβρίου 2018 μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2018. (Τίτλος: Διαβούλευση, αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευών κεραιών στην ξηρά).

Επειδή το διάστημα της διαβούλευσης ήταν ιδιαίτερα σύντομο, ενώ η σχετική ενημέρωση επ΄αυτού δεν υπήρξε έγκαιρα, ώστε να κοινοποιηθεί σε συλλόγους γονέων και άλλους φορείς, ζητείται με την επιστολή στους τοπικούς κυβερνητικούς καταρχήν βουλευτές, να δώσουν εκ μέρους των γονέων μαθητών-νηπίων- βρεφών, το αίτημα για απομάκρυνση όλων των κεραιών από όλα τα σχολεία του Ν. Μαγνησίας και όχι μόνο».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση