Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ζημιές σε τουλάχιστον 300 σπίτια από την κακοκαιρία στην Κινέττα
Ζημιές σε τουλάχιστον 300 σπίτια από την κακοκαιρία στην Κινέττα

Ζημιές σε τουλάχιστον 300 σπίτια από την κακοκαιρία στην Κινέττα

Κατάκοιτη έχασε τη ζωή της όταν πλημμύρισε το της

Περισσότερες από 300 κατοικίες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές στην Κινέτα από τις πλημμύρες, όπως προκύπτει από την αυτοψία που έκανε στην πληγείσα περιοχή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες.

Ο κ. Καραμανλής συνομίλησε με τους κατοίκους της Κινέτας και τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής ς Ελευθέριο Κοσμόπουλο.

Νωρίτερα μαζί με τον κ Καραγιάννη επισκέφθηκαν το 60ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου επέβλεψαν τη διαδικασία αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αυτοδρομου.

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι πολίτες δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του αυτοδρομου.

Εν τω μεταξύ οι υπεύθυνοι της Ολυμπίας Οδού διαβεβαιώνουν ότι μέχρι αργά το βράδυ θα δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Κόρινθο. Ήδη έχουν μεταφερθεί από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το βουνό στο οδόστρωμα και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία γίνεται καθαρισμός της ασφάλτου από τις λάσπες.

Τραγωδία στη Ρόδο: Κατάκοιτη έχασε τη ζωή της όταν πλημμύρισε το της

Μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της σήμερα το βράδυ, καθώς πλημμύρισε το σπίτι της από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το νησί και η ίδια ήταν ανήμπορη να αντιδράσει, λόγω κινητικού προβλήματος.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Ιαλυσού, όπου βρισκόταν μόνη η γυναίκα, εκείνη την ώρα, με να πνιγεί όταν το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού και η ίδια, κατάκοιτη εδώ και χρόνια, δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Στο σημείο έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να την επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς όμως .

Σοβαρά προβλήματα στο νησί

Οι ισχυρές που εκδηλώθηκαν από το απόγευμα έχουν προκαλέσει προβλήματα στο νησί, με αποτέλεσμα δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά.

Το νησί δοκιμάζεται και από διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμιών που σημειώθηκαν στις περιοχές Αρχίπολη, Λάρδο, Ιαλυσό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Μανδρικό και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν εξαιρετική προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο, εντός ή εκτός της πόλης της Ρόδου.

Ευ. Λέκκας: Οι τέσσερις αιτίες που «βούλιαξαν» την Κινέττα

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέττας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου.
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας.
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίω.
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ς και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη ς Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση