Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Ζεσταίνουν τις μηχανές» για ιδιωτικοποιήσεις
«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για ιδιωτικοποιήσεις

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για ιδιωτικοποιήσεις

Με ταχύτατους ρυθμούς προβλέπεται να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τρεις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και άλλες μικρότερες, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, εφόσον κυβέρνηση και δανειστές ολοκληρώσουν ομαλά όλες τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές και άλλες διαδικασίες αλλά και εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στη χώρα μας.

Αυτό επισημαίνουν κορυφαίες πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο θα είναι αυτό που θα ολοκληρώσει τους σχετικούς διαγωνισμούς αφού συμφωνήθηκε να «τρέξει» όλες τις σχετικές διαδικασίες για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στο ενεργητικό του στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Το νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ αναμένεται να συσταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες και να περιλάβει πρόσθετα , συμ του Δημοσίου και δικαιώματα παραχωρήσεων. Για τον σκοπό αυτό μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσει ανεξάρτητη ομάδα δράσης σε συνεργασία με την Ε.Ε., η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου ταμείου. Η ομάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εκκίνηση της λειτουργίας του ταμείου μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ που προχωρούν άμεσα αφορούν τον , το Ελληνικό και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ορίστηκε για τον Οκτώβριο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) ο Δεκέμβριος και για τον ΟΛΘ ο Φεβρουάριος του 2016. Η προώθηση των απαιτούμενων ρυθμίσεων ώστε να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές όλους τους παραπάνω διαγωνισμούς μέχρι τα Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου.
Οι διαδικασίες που αφορούν τους παραπάνω διαγωνισμούς βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, αλλά, όπως και για τον ΟΛΠ, εκκρεμούν οι υποβολές δεσμευτικών προσφορών. Το ΤΑΙΠΕΔ και οι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίζονται και δηλώνουν έτοιμοι. Περίμεναν αρχικά τις πολιτικές αποφάσεις και ειδικότερα την ψήφιση της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών από τη Βουλή, η οποία περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα για όλους τους διαγωνισμούς επί των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν προς αξιοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ στα του 2014 και από εδώ και στο εξής την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, προϋπόθεση που αποτελεί απαράβατο όρο για την εκταμίευση των συμφωνηθέντων ποσών.

Στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται και ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αλλά και η πώληση του εναπομείναντος ποσοστού (10%) που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Για τον ΔΕΣΦΑ φαίνεται να προκρίνεται τελικά η διάθεση ποσοστού 17% σε τρίτους επενδυτές, που σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες έχουν ήδη εντοπιστεί, ώστε η αζέρικη Socar να περιορίσει το ποσοστό της από το 66% στο 49% και να λάβει έτσι το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως η Socar έχει προσφέρει, για το 66%, 400 εκατ. ευρώ. Ιδιωτικοποίηση ή άλλες δράσεις που θα ανεξαρτητοποιούν από τη ΔΕΗ τον ΑΔΜΗΕ προβλέπονται επίσης να προχωρήσουν έως το φθινόπωρο.

Αμέσως μετά τις παραπάνω ενέργειες, σειρά παίρνουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά είναι οι συμ του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στα ΕΛΠΕ, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα 10 περιφερειακά διεθνούς ενδιαφέροντος και οι μαρίνες, τα , η Εγνατία Οδός, η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και περίπου 10.000 , όπως και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση