Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Yποβολή μηνύσεων εναντίον δύο ατόμων από την ΔΕΥΑΜΒ
Yποβολή μηνύσεων εναντίον δύο ατόμων από την ΔΕΥΑΜΒ

Yποβολή μηνύσεων εναντίον δύο ατόμων από την ΔΕΥΑΜΒ

Μηνύσεις εναντίον δύο ατόμων,  υποβάλλει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ισχυριζόμενη ότι   των Σταγιατών “αιχμαλώτισαν” υπάλληλό της   στην περιοχή όταν αυτός  επιχείρησε να τοποθετήσει  χλωριωτή. Αυτό τονίστηκλε κατά την διάρεκια της σημερινής έκτακτης  ς του Διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Επίσης προέκυψε  ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ασκεί  κριτική στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, τονίζοντας ότι  δεν άσκησε τις αρμοδιότητές της όπως προκύπτουν από τη νομολογία, αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών τόσο για το επιβαρυμένο μικροβιακά νερό της Πορταριάς όσο και για την ανάγκη χλωρίωσής του. 

Ο πρόεδρος του  Δ.Σ. της επιχείρησης Απ. Γαλάτης επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι ανένδοτη στην πολιτική της σε θέματα δημόσιας ς,προστασίας του περιβάλλοντος και ισόνομης μεταχείρισης όλων των πολιτών, προσθέτοντας: «Δεν παίζουμε με τη δημόσια και θα προστατέψουμε κάθε κάτοικο και επισκέπτη από κάποιους ανεύθυνους που νομίζουν ότι είμαστε στον προηγούμενο αιώνα που έπιναν νερό από το αυλάκι», συμπληρώνοντας  ότι η επιχείρηση προστατεύει το έμψυχο και άψυχο υλικό της.

Η ΔΕΥΑΜΒ   θα προχωρήσει σε μηνύσεις  και αγωγές  εναντίον συγκεκριμένων ατόμων για τα οποία έχει στοιχεία είτε ότι κατέστρεψαν συστήματα χλωρίωσης, είτε τα έκλεψαν, όπως στην περίπτωση των Σταγιατών. «Θα κερδίσουμε τις δίκες με τους κυρίους που νομίζουν ότι είναι σερίφηδες. Ό,τι κερδίσει η ΔΕΥΑΜΒ θα το διαθέσει για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης, στις περιοχές εκείνες. Θα φτάσουμε το θέμα μέχρι τον Άρειο Πάγο και θα κερδίσουμε» τόνισε ο ο προέδρος του ΔΣ της επειχείρησης.

Όσον αφορά  την χλωρίωση του νερού, το Δ.Σ. ενημέρωσε ο υπεύθυνος εργαστηρίου αναλύσεων της ΔΕΥΑΜΒ Αριστείδης Ντάκης, λέγοντας  ότι η χλωρίωση είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία για όλα τα οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης , ενώ πρόσθεσε ότι για πολλοστή φορά ότι η ΔΕΥΑΜΒ κάνει περισσότερες αναλύσεις από αυτές που ορίζει η νομοθεσία και κοινοποιεί τα πάντα στη

Ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης, Αντ. Ξηρός επέμεινε στο θέμα των αρμοδιοτήτων , μετά από απαίτηση του μέλους  του  Δ.Σ. Μαργ. , λέγοντας ότι  αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΜΒ είναι να παρέχει καθαρό νερό και μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος  είναι το υπολειμματικό χλώριο. Επίσης είπε  ότι σε περίπτωση που επιλεγεί άλλη μορφή απολύμανσης του νερού, τότε θα πρέπει να υπάρχει απόφαση της Περιφέρειας.  

Ο διευθυντής υποδομών και συντήρησης της ΔΕΥΑΜΒ Αριστείδης Γκέκας, επισήμανε ότι το υδραγωγείο της Πορταριάς είναι δαιδαλώδες, αποτελείται από 19 δεξαμενές και έτσι αποφασίστηκε το 2012 η χλωρίωση να γίνεται με αυτόματα ελεγχόμενο σύστημα στην πηγή.

Ο ίδιος είπε ότι εκπονείται μελέτη για την αναμόρφωση του τεράστιου εξωτερικού δικτύου που θα έλθει συμπληρωματική στην διαχειριστική μελέτη για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τονίζοντας ότι πρέπει να κλείσουν κάποιες δεξαμενές ή να τοποθετηθούν  σύγχρονα συστήματα πίεσης και να εξεταστεί η εξοικονόμηση του νερού .

Επίσης εξήγησε ότι από το 2012 με το σύστημα άντλησης στην πηγή Μάνα, μπορεί να ελέγχεται η αντλία και φαίνεται on line η χλωρίωση και να ρυθμίζεται , καθώς και ότι  η πηγή Μάνα δίνει 350 m3 εκ των οποίων τα 100 μπαίνουν στο δίκτυο που οδηγείται στο Πολεοδομικό συγκρότημα και 250m3  για την Πορταριά. «Η Πορταριά καταναλώνει νερό για 30.000 άτομα που σημαίνει ότι ή υπερχειλίζουν τα νερά ή πάνε στο δίκτυο άρδευσης, όπως έχει διαπιστώσει το ΙΓΜΕ που παρακολουθεί την πηγή, τη στιγμή που η Πορταριά διαθέτει ξεχωριστό δίκτυο άρδευσης». Τέλος τόνισε ότι ποτέ το υπολειμματικό χλώριο δεν ξεπέρασε το ελάχιστο όριο που είναι τα 0,20 μιλιγκράμ όπως ορίζει και ο Π.Ο.Υ. «Για να υπάρχει ασφαλές νερό η απολύμανση του δικτύου πρέπει να είναι συνεχής. Αυτά ορίζει η νομοθεσία και δεν μπορούμε να λέμε διάφορες θεωρίες. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται συνεχώς η επιχείριση και να γίνονται ενέργειες εναντίον της” είπε χαρακτυηριστικά.

Ο διευθυντής της επιχείρησης   είπε  ότι παραμένει αναξιοποίητο από τους κατοίκους της Πορταριάς, της Μακρινίτσας και των Σταγιατών το που έγινε, καθώς ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να συνδεθούν, όπως και να τοποθετήσουν .

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από τους 1486 κατοίκους στην Πορταριά για σύνδεση με την αποχέτευση ανταποκρίθηκαν οι 535 το Φεβρουάριο του 2016 που έγινε και η πρόσκληση, ενώ από τότε μέχρι σήμερα μόνο τρεις!. Υπενθύμισε δε ότι στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η επιχείρηση για τις αιτήσεις για συνδέσεις  με την αποχέτευση και την τοποθέτηση υδρομέτρων.

 

Ο εκπρόσωπος των εργαζομέμων  Δημ. Κουτσιφέλης επισήμανε ότι η μικροπολιτική τακτική δημοτικών αρχών και διοικήσεων επιχείρησης οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και πρόεσθεσε ότι μέχρι σήμερα , υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ που παρέτειναν την προθεσμία για τοποθέτηση υδρομετρητών και σύνδεση με την αποχέτευση.

Τέλος ο Μ. επισήμανε ότι αν δεν αποκατασταθεί το κλίμα διαλόγου και συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες δεν θα υπάρξουν προϋποθέσεις για να λυθούν προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. «Αποτελεί αναγκαιότητα η ολοκλήρωση της αποχέτευσης που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Όταν γίνονται συγκεντρώσεις κατοίκων και το πνεύμα είναι συγκρουσιακό, δεν θα βρεθεί ποτέ λύση. Βρείτε τρόπο να αποκαταστήσετε την επικοινωνία μαζί τους. Πηγαίνετε εσείς εκεί και με τους αιρετούς της Περιφέρειας και να γίνει διάλογος», είπε χαρακτηριστικά.  Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ απάντησε  ότι η Περιφέρεια δεν επιθυμεί τη συνεργασία μαζί τους, ενώ ο κ. Πατσιαντάς ανταπάντησε λέγοντας:  «Όταν πηγαίνετε εκεί με την δεν φαίνεται να υπάρχουν προθέσεις συνεργασίας» .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση