Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υποτροφίες σε φοιτητές αγροτών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου
Υποτροφίες σε φοιτητές αγροτών από τον Αγροτικό  Συνεταιρισμό  Βόλου

Υποτροφίες σε φοιτητές αγροτών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου

Ακόμη μια σπουδαία κοινωνική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, που από φέτος θα δίνει υποτροφία σε φοιτητές οικογενειών-μελών του Συνεταιρισμού, που αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Επίσης θα ληφθεί μέριμνα και για τους αγροκτηνοτρόφους ώστε να μπορούν να προμηθευτούν σπόρους, λιπάσματα και ζωοτροφές για να μην αφανιστεί η παραγωγή τους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο πρόεδρος Νικ. Πρίντζος, ο οποίος είπε πως ελήφθη απόφαση ώστε από φέτος να χορηγείται υποτροφία ύψους 400 ευρώ/μήνα σε 15 φοιτητές –αγροτόπαιδα που οι γονείς τους- από τα 20 χωριά-μέλη του Συνεταιρισμού αδυνατούν να τα σπουδάσουν.

Ο κ. Πρίντζος τόνισε πως η επίσκεψη στα χωριά και η εικόνα που αντικρίζουν συγκλόνισε τα μέλη του ΔΣ που πήραν τις παραπάνω αποφάσεις και πρόσθεσε πως η υποτροφία θα δοθεί για μια πενταετία για εννέα μήνες.

Μάλιστα το σύνολο του ποσού για την πενταετία θα μπει άμεσα σε ειδικό λογαριασμό, ενώ από αύριο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου είπε ότι η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με διαφάνεια και αξιοκρατικά από μια στην οποία θα προεδρεύει ο εκάστοτε αντι Μαγνησίας και θα μετέχουν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου η αλληλεγγύη, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Β'/θμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Πρίντζος.

Ο ίδιος εξήγησε πως με την παρέμβαση αυτή δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, αλλά σηματοδοτείται η αλληλεγγύη και πρόσθεσε ότι ο Συνεταιρισμός παραμένει όρθιος και όσο οι δυνάμεις του το επιτρέπουν να βοηθά τους αγρότες και την κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο θα γίνεται η επιλογή των 15 φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ από το πρόγραμμα υποτροφίας εξαιρούνται φοιτητές που σπουδάζουν στο Π.Θ. και όσοι φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές, ιδιωτικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

ια το θέμα αυτό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου προτείνει η αίτηση των ενδιαφερομένων να υποβάλλεται αρχικά στο εκάστοτε δημοτικό διαμέρισμα και συγκεκριμένα σε μια που θα απαρτίζουν ο πρόεδρος του Τ. Σ., ο και εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού που θα συγκεντρώνουν στοιχεία όπως εκκαθαριστικό, αντίγραφο σπουδών και άλλα ειδικά , όπως ορφανά παιδιά, ή παιδιά πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών ή φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Όλα αυτά τα στοιχεία θα υποβάλλονται στην επιτροπή η οποία θα κάνει την τελική επιλογή των υποψηφίων για υποτροφία.

Όσον αφορά τη μέριμνα υπέρ των αγροκτηνοτρόφων ο κ. Πρίντζος είπε ότι εξετάζεται και θα γίνουν ανακοινώσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ώστε οι συνεταιριστές να μπορούν να προμηθευτούν με ευνοϊκούς όρους σπόρους, λιπάσματα και ζωοτροφές.

Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη , συνέπεια των πολύ χαμηλών τιμών των προϊόντων, του φορολογικού τσουνάμι, καθώς και της μείωσης των επιδοτήσεων και της μη ρευστότητας.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν αν και οδηγούν στην κατάρρευση του αγροτικού κόσμου που εκτιμάται ότι φέτος δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει τα χωράφια του και θα μείνουν χέρσα. « Η αγροτική , πρωτογενής παραγωγή είναι από τους κυριότερους πυλώνες της ελληνικής ς, αλλά κανείς δεν σκύβει στο πρόβλημα. Η κυβέρνηση και αντιπολίτευση αγναντεύουν και τα υπόλοιπα κόμματα κωφεύουν» τόνισε ο κ. Πρίντζος και πρόσθεσε ότι «δεν κατανοούν πως χωρίς τη και την κτηνοτροφία έρχεται το τέλος και η χώρα οδηγείται στο πουθενά.

"Αλιεύοντας" την είδηση