Υπόμνημα κατοίκων στο Δ.Βόλου για την οδό Καραμπατζάκη
Υπόμνημα προς τον εκτελούντα χρέη δημάρχου Βόλου Θάνο Θεοδώρου απέστειλαν 443 κάτοικοι του Κραυσίνδωνα, με το οποίο ζητούν να μην προχωρήσει ο Δήμος σε αλλαγή της υπάρχουσας κυκλοφοριακής κατάστασης στην οδό Καραμπατζάκη και στο διαμορφωμένο τμήμα μεταξύ των οδών Φιλαδελφείας και Σινώπης και να επαναφέρει τις αρχικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα μεταξύ των οδών Φιλαδελφείας και Λ. Ειρήνης, όπως αυτές είχαν αρχικά μελετηθεί και εφαρμοστεί. Να υπάρξει συμπλήρωση πρασίνου και λουλουδιών όπου απαιτείται κατά μήκος και των δύο παρόχθιων οδών .
Επίσης αναφέρουν πως είναι σε γνώση τους η παρουσίαση των εικόνων για ήπια – τοπική κυκλοφορία, για το υπόλοιπο τμήμα των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου, το οποίο ζητούν να το υλοποιήσει ο Δήμος, παίρνοντας σχετική Απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του. «Αυτή η παρέμβαση ανάπλασης και κυκλοφοριακών συνθηκών, για προφανείς λόγους, να μην έχει διαμπερή κυκλοφορία οχημάτων (να είναι πραγματικά τοπική) και σύνδεση της οδού Λαρίσης με τον Περιφερειακό. Αυτό θα είναι πράγματι έργο πρότυπο ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ακόμη, σημειώνουν πως «εμείς οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και των χωριών του Πηλίου, από το 1988 αγωνιστήκαμε για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Κραυσίνδωνα και των παρόχθιων οδών του, Καραμπατζάκη και Ζάχου. Με την ουσιαστική συμμετοχή πολλών Φορέων της περιοχής μας, με πρωτοστάτη τον τότε Δήμο Νέας Ιωνίας, επιστημονικούς φορείς, Εργατικό Κέντρο Βόλου και την πλειοψηφία των Κομμάτων, Κινημάτων της περιοχής μας και όχι μόνο, η προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα την αποτροπή της τότε επιχειρούμενης επικάλυψης και τσιμεντοποίησης του Κραυσίνδωνα και τη μετατροπή τμήματος της οδού Καραμπατζάκη σε δρόμο ΗΠΙΑΣ-ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΠΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ».
Σε άλλο σημείο τονίζουν: «Τα χρήματα για τη μετατροπή αυτή τα διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Περιβαλλοντικού Προγράμματος LIFE, με αντίστοιχη χρηματοδότηση και για την οδό Ζάχου, πλευρά Βόλου. Η μετατροπή της οδού Ζάχου σ ʼ αυτό που σήμερα βλέπετε και όχι σε ποιοτική περιβαλλοντική αναβάθμιση, πυροδότησε τότε πλήθος αντιδράσεων αλλά ήταν αποτέλεσμα εμμονής του τότε Δήμου Βόλου για διάνοιξη αυτής της οδού και παράδοσή της στην κυκλοφορία με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική υποβάθμιση της περιοχής και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Για την ιστορία στοιχεία και ντοκουμέντα για τα γραφόμενα υπάρχουν.
Σήμερα μετά από 25 και πλέον χρόνια πήρατε κατά πλειοψηφία, μία απόφαση για τη μονοδρόμηση των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου, την οποία και προωθείτε.
Αυτή σας η απόφαση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους-ες ως προς την αλλαγή των κυκλοφοριακών συνθηκών στο διαμορφωμένο τμήμα της οδού Καραμπατζάκη, από την οδό Φιλαδελφείας έως την οδό Σινώπης που είναι και το έργο στα πλαίσια του Κοινοτικού Προγράμματος LIFE. Οι λόγοι είναι προφανείς. Το τμήμα αυτό αποτελεί διέξοδο για πλήθος ανθρώπων για τη μετακίνησή τους, πεζοί, με το ποδήλατο, ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, χώρο συνάντησης, ανάσα για τους μη προνομιούχους (κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους) αυτής της πόλης.
Ο Κραυσίδωνας αποτελεί γραμμική ανάσα οξυγόνου με την αναστροφή του αέρα που συντελείται και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Τυχόν διάνοιξη της οδού σε διαμπερή κυκλοφορία θα επιφέρει ανυπολόγιστη ζημιά στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της πόλης. Μετά από 25 χρόνια η εικόνα αυτή έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου!
Σκοπός μας και στόχος μας δεν είναι κάποιοι να ευνοούνται ή να είναι οι χαμένοι αυτής της πόλης. Ως δημότες και πολίτες πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η ποιοτική διαφορά των όποιων παρεμβάσεων κρίνεται από το πόσο αυτή η πόλη δίνει ζωή στους κατοικούντες σ΄ αυτή, με σχεδιασμούς που εντάσσουν και τα φυσικά της στοιχεία όπως ο χείμαρρος Κραυσίνδωνας που είναι γραμμική ανάσα για την πόλη. Είναι αυτό που λέγεται ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ! Μέχρι αυτή τη στιγμή και μετά την αναλαμπή της ανάπλασης της οδού Καραμπατζάκη το 1993, η περιοχή κατά καιρούς βάλλεται για αλλαγή συνθηκών προς το χειρότερο, κάτι που –παρόλη την απόφασή σας- ευελπιστούμε ότι θα το ανατρέψετε βλέποντας την περιοχή με το βλέμμα της αστικής βιωσιμότητας και προτύπου αστικής ανάπλασης».
«Φρένο» από το Πράσινο Ταμείο
Εν τω μεταξύ, με απάντηση που δίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Πράσινο Ταμείο, την οποία υπογράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας από το Εθνικό Σημείο Επαφής στο πρόγραμμα LIFE-Περιβάλλον –μεταξύ άλλων- αναφέρεται: «Σε τμήμα της εν λόγω οδού είχαν γίνει τη διετία 1993-1994 εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κωδικός έργου: LIFE93 ENV/GR/004518).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σκόπιμο να ελέγξετε τους όρους της σύμβασης που είχε υπογραφεί τότε μεταξύ της αρμόδιας υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα LIFE και των δικαιούχων του παραπάνω έργου.
Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να ενημερώσετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις παρεμβάσεις που θέλετε να κάνετε, καθώς και να έχετε διαθέσιμες όλες τις απαραίτητες μελέτες που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτών.