Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για τον εντοπισμό προέλευσης οσμών στο Βόλο με το Πιστοποιημένο Εργαστήριο του ΑΠΘ
Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για τον εντοπισμό προέλευσης οσμών στο Βόλο με το Πιστοποιημένο Εργαστήριο του ΑΠΘ

Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για τον εντοπισμό προέλευσης οσμών στο Βόλο με το Πιστοποιημένο Εργαστήριο του ΑΠΘ

Ενώ έρχοντι μέσω ΕΣΠΑ 8 νέοι Στθμοί Μέτρησης για όλη τη Θεσσαλία

: «Δεν παίζουμε με τη Δημόσια Υγεία. Ποτέ Περιφέρεια σε όλη τη χώρα δεν πήρε τόσα μέτρα για το περιβάλλον όσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Ένα ακόμη πιστοποιημένο, επιστημονικό εργαλείο για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ενεργοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα στο Βόλο, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη, ύψους 170.000 ευρώ, που αναλαμβάνει να εκπονήσει το πιστοποιημένο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και η υπεύθυνη καθηγήτρια Κων. Σαμαρά. Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πήρε την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να προχωρήσει στην προμήθεια και εγκατάσταση, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, 8 νέων, σύγχρονων Σταθμών Μέτρησης αέριας ρύπανσης, για όλη τη Θεσσαλία. Από τους 8 Σταθμούς, οι 2 θα τοποθετηθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των Σταθμών που μετρούν αέριους ρύπους στην πόλη, σε 5.

«Προχωρήσαμε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Θεσσαλονίκης και την καθηγήτρια Χημείας κ. Σαμαρά, η οποία είναι επικεφαλής του μοναδικού στη χώρα Πιστοποιημένου Εργαστηρίου ελέγχου αέριας ρύπανσης» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός. «Συνεργαζόμαστε με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και με διεθνώς καταξιωμένους και έμπειρους ερευνητές. Δεν παίζουμε με τη Δημόσια Υγεία. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και τα αποτελέσματα της μελέτης να προέρχονται από πιστοποιημένες έρευνες και Εργαστήρια. Μόνο έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως αξιόπιστα πίεσης για τη διόρθωση και θεραπεία των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν. Αλλιώς, όλα είναι μαχητά. Και το μόνο που μένει είναι η κραυγή και η αγωνία κινδύνου στην κοινωνία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα της δημόσιας ς και δεν είναι λογικό να δυσφημείται η πόλη του Βόλου ούτε να παίζουν με τη ψυχική των πολιτών.

Έχουμε αποδείξει την ευαισθησία μας, έχουμε αποδείξει ότι προβαίνουμε σε άμεσες ενέργειες όποτε χρειαστεί, έχουμε βάλει υψηλές ποινές και έχουμε προχωρήσει σε αργία παραγωγικών διαδικασιών. Χρησιμοποιούμε κάθε σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο για να εντοπίσουμε αν υπάρχει αέρια ρύπανση, από πού προέρχεται και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή Πολιτών και ανταποκριθήκαμε σε όλα τα αιτήματά τους: επιδημιολογική μελέτη, τη μοναδική σε όλη τη χώρα, στο έδαφος, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε φορτία, συνεργασία με τον Δημόκριτο. Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά. Απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπερβατικότητα στην περίπτωση της δημόσιας υγείας. Σε καμία πόλη στην , Περιφέρεια δεν έκανε τόσα πολλά και δεν πήρε τόσα μέτρα για τη Δημόσια υγεία, όπως στη Θεσσαλία» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Οκτώ νέοι σταθμοί μέτρησης σε όλη τη Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ

Μόλις χθες, είπε ο κ. Αγοραστός πήραμε την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας την αγορά 8 νέων σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης για όλη την Περιφέρεια. Έτσι καταρρέει ακόμη ένας μύθος. Δεν το κάναμε μέχρι σήμερα γιατί απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να δώσει άδεια το αρμόδιο Υπουργείο. Μόλις την έδωσε, προχωράμε στην ένταξή του έργου στο ΕΣΠΑ. Έτσι στο Βόλο αέριους ρύπους πρόκειται να μετρούν συνολικά 5 σταθμοί: ένας του Υπουργείου, ένας της Περιφέρειας, οι δύο νέοι μέσω ΕΣΠΑ και ένας που βρίσκεται εγκατεστημένος μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και ο οποίος θα μετακινηθεί την επόμενη εβδομάδα σε αντιπροσωπευτικό χώρο σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και του Υπουργείου.

Η μελέτη
Στο πλαίσιο της μελέτης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, θα γίνονται επί 12 μήνες συνδυασμένες και σε διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες μετρήσείς σε 3 σταθερές θέσείς που θα καλύπτουν το σύνολο του Πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Παράλληλα προβλέπονται απροειδοποίητες μετρήσεις στον περίβολο βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Στο τέλος του χρόνου, το ΑΠΘ, σύμφωνα με την κ. Σαμαρά θα είναι σε θέση να δώσει χρήσιμα στοιχεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως έγινε στην περίπτωση ανάλογης μελέτης στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης . Η πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμη με την ενδιάμεση έκθεση προόδου που θα καταθέσει το Εργαστήριο, τον Ιούνιο του 2020.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση