Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης
Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης

Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης

Ολοκληρώθηκε η επετειακή Σύνοδος στη Ρώμη για τα γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί η , προσήλθαν διαδοχικά οι αρχηγοί των κρατών-μελών της , τους οποίους υποδέχθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τις της Συνόδου εγκαινίασε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Τζόζεφ Μούσκατ, οι οποίοι μνημόνευσαν τη βάση των αξιών πάνω στην οποία χτίσθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισαν την προσφορά της Ένωσης για την ευημερία και την ειρήνη στην ήπειρο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ευχάριστο ανέφερε ότι έχει την ίδια ηλικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε να κάνουμε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι για εκατομμύρια ανθρώπους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο σλόγκαν, δεν είναι μόνο οι κανονισμοί […] Η Ένωσή μας είναι μία εγγύηση ελευθερίας και δημοκρατίας που δεν είναι στα όνειρά μας αλλά στην πραγματικότητα», υπογραμμίσε ο ίδιος.

«Για να χτίσουμε έναν ελεύθερο κόσμο χρειάζεται προσπάθεια και θυσίες. Είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί αυτός ο κόσμος. Σήμερα ανανεώνουμε την ελεύθερια συμμαχία», πρόσθεσε.

«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ο Τουσκ.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», είπε παράλληλα.

«Ανανεώνουμε τους όρκους μας όχι από νοσταλγία αλλά γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την παρέμβασή του, ενώ χαρακτήρισε «» το Brexit.

Ο Γιουνκέρ σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι αρκετά υπερήφανοι για όσα έχουν επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες. «Έχουμε φέρει την ειρήνη, έχουμε δώσει ένα στην ειρήνη», είπε ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στην επιτυχία της Ένωσης να υιοθετήσει ένα κοινό νόμισμα και να δημιουργήσει «την πιο σπουδαία ενιαία αγορά στον κόσμο». Παράλληλα, ανέφερε την ανάγκη για περισσότερη υπομονή, θέληση και επιμονή για την προώθηση του ευρωπαϊκού οράματος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση»

«Η Ε.E. επιλέγει την επανεκκίνηση μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ως προτεραιότητες έθεσε την καταπολέμηση της φτώχειας, την κοινή μεταναστευτική και τις κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Στις 12:20 υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης.

Εν συνεχεία, θα λάβει χώρα η οικογενειακή φωτογραφία.

Οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00 ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αστυνομικοί έλεγχοι και πρόστιμα στη Θεσσαλία για τον κορωναϊό #αστυνομικοίέλεγχοι - https://t.co/rzu29z4NsZ -

  • Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/79HYvKhVgo -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα της Κυριακής (1/8) - https://t.co/KSmcLGXFWa… -

"Αλιεύοντας" την είδηση