Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υποχώρηση μέσω τροπολογιών
Υποχώρηση μέσω τροπολογιών

Υποχώρηση μέσω τροπολογιών

Με τον πλέον ανώδυνο, για τη μικρή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, τρόπο η δικομματική πέτυχε χθες στη Βουλή να «περάσει» ακόμα πέντε τροπολογίες με καθ' υπόδειξη των θεσμών «διορθώσεις» και συμπληρώσεις πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ωστόσο, τα «δύσκολα» για την δεν μοιάζουν να έχουν μείνει πίσω, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που οι θεσμοί εμφανίζονται να θέτουν ως προαπαιτούμενα (μνημονεύεται μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση ακαταδίωκτου για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ).

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν χθες υπήρξε και μία που κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οι ρυθμίσεις της οποίας χαρακτηρίστηκαν δείγμα σαφούς υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι «κόκκινων γραμμών» που είχε δηλώσει πως θέτει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (για δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και τη δυνατότητα μεταβίβασης σε εταιρείες διαχείρισης δανείων που έχουν ως υποθήκη πρώτη αξίας έως 140.000 ).

Η τελευταία αυτή τροπολογία προκάλεσε εντονότατες από πλευράς αντιπολίτευσης, ενώ το Κομμουνιστικό έφθασε στο σημείο να αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας την κυβερνητική μεθόδευση που –όπως υποστηρίχθηκε– είχε στόχο να μη δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για . Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως προκύπτει από το έγγραφο κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας, οι υπουργοί Οικονομικών κ.ά. φαίνονται να την υπογράφουν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, πλην όμως η κατάθεσή της στις της Βουλής έγινε στις 14.15 χθες, περίπου δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψηφοφορίας. Στο Περιστύλιο, ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και όλοι γνώριζαν πως το τελευταίο 48ωρο επρόκειτο να τεθούν προς έγκριση δύσκολες τροπολογίες με «ουρές» από τα προαπαιτούμενα, βουλευτές όλων των κομμάτων επέλεξαν να απουσιάζουν από τη διαδικασία. Ετσι, δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για , και οι τροπολογίες εγκρίθηκαν παρουσία μόλις δέκα βουλευτών και διά των εισηγητών των κομμάτων που θεωρήθηκε ότι εκπροσωπούσαν τους συναδέλφους τους.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση