Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Υπερσύγχρονο φουσκωτό σκάφος δώρησε η Νορβηγική κυβέρνηση στην ΕΟΔ Μαγνησίας
Υπερσύγχρονο φουσκωτό σκάφος δώρησε η Νορβηγική  κυβέρνηση στην ΕΟΔ Μαγνησίας

Υπερσύγχρονο φουσκωτό σκάφος δώρησε η Νορβηγική κυβέρνηση στην ΕΟΔ Μαγνησίας

Ένα υπερσύγχρονο φουσκωτό δώρησε η Νορβηγική στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) Μαγνησίας και πλέον δίνει τη δυνατότητα στους εθελοντές διασώστες να εκτελούν με πιο άρτιο τρόπο τις θαλάσσιες έρευνές τους, όποτε και όταν απαιτηθεί.

Το φουσκωτό διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για το σκοπό αυτό και παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην του Βόλου και μέλη της διασωστικής ομάδας είχαν την ευκαιρία να πλεύσουν με αυτό μέχρι τον Άγιο Στέφανο.

Το σκάφος είναι καθαρά διασωστικό, έχει μήκος 8.5 μέτρα, φέρει δύο μηχανές ιπποδύναμης 200 hp η καθεμιά, τελευταίας τεχνολογίας, μπορεί να πιάσει ταχύτητες μέχρι 50 κόμβους, έχει τη δυνατότητα τα παραμένει σταθερό στην απόλυτη θαλασσοταραχή και να εκτελεί αποστολές διάσωσης.

Επίσης είναι παντός καιρού και μπορεί να πλεύσει με αέρα μέχρι και 9 μποφόρ, αν και ο κ. Παπαμαρκάκης, είπε ότι προέχει η του πληρώματος (που μπαίνει στο σκάφος με σωσίβια και κράνη) και με καιρό 9 μποφόρ δεν στήνονται επιχειρήσεις διάσωσης.

Το σκάφος διαθέτει πλήρη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, από απινιδωτή μέχρι πλήρες διασωστικό , φορείο, σωσίβια, σωστικές λέμβους, καθώς και τέσσερις θέσεις για το πλήρωμα και στους χώρους του μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 12 άτομα.

Στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό διαθέτει σόναρ, ραντάρ επιφανείας, ραντάρ βυθού, θερμική κάμερα, κάμερα νυχτός, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει όλες τις κινήσεις, ενώ το του μπορεί να αποδώσει χαρτογράφηση είτε επιφανείας 3D, είτε χαρτογράφηση βυθού, με να μπορεί να πλεύσει στο απόλυτο σκοτάδι, με απόλυτη .

Ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της ΕΟΔ και υπεύθυνος του τμήματος διάσωσης στο υγρό στοιχείο Χάρης Παπαμαρκάκης είπε ότι το σκάφος είναι δωρεά της Νορβηγικής κυβέρνησης και ειδικά της RS (Οργανισμός για διασώσεις στη Βόρεια Θάλασσα), με τον οποίο υπάρχει μέσω του IMRF (Παγκόσμιος Οργανισμός θαλάσσιας διάσωσης).

Μέλη της μετέβησαν στη Νορβηγία κι εκπαιδεύτηκαν στη χρήση αυτών των σκαφών και στη διάσωση, επέστρεψαν στην Ελλάδα και ανέμεναν το διασωστικό σκάφος, το οποίο τελικά παραδόθηκε στην κεντρική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην .

Σύμφωνα με τον κ. Παπαμαρκάκη, υπάρχουν τέσσερα σκάφη του είδους που θα παραδοθούν και σε άλλα παραρτήματα της ΕΟΔ και άλλα οκτώ με τις ίδιες δυνατότητες που παραδόθηκαν στα παραρτήματα της νησιωτικής γραμμής (Λέσβος, κ.λπ.), λόγω του προσφυγικού.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο τομέας ευθύνης της ΕΟΔ, που θα καλύπτει και το σκάφος, είναι η Μαγνησία (Παγασητικός, Ανατολικό Πήλιο), Βόρεια Εύβοια και νησιά Βορείων Σποράδων.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας και ο εθελοντής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βρέθηκε σε ρέμα στην #Αργαλαστή η ηλικιωμένη #Αργαλαστή - https://t.co/ZtXBwuGwTd -

  • Αγνοείται 85χρονη στην Αργαλαστή - https://t.co/ZLHqqZFDQQ -

  • Τριάντα τρία θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/rWIjABod7O -

"Αλιεύοντας" την είδηση