Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υπερψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών
Υπερψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών

Κυρ. Μητσοτάκης: Διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα του βέτο στην Ε.Ε.

Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Αντιπροσωπεία η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων, «ναι» ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι δύο πρώην βουλευτές του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και , ψήφισαν κατά συνείδηση.

Ειδικότερα, ο κ. Ψαριανός ψήφισε «παρών» στη συμφωνία, ενώ ο Γιώργος Αμυράς ψήφισε «όχι», λίγο νωρίτερα, ο τρίτος βουλευτής που αποχώρησε από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης, ψήφισε «ναι».

«Ναι» στη ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλλης.

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση.

«H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η » είναι η φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Μητσοτάκης: Δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ 

Για «εθνική ήττα» και συμφωνία που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού, προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρακτικές που ακολούθησε αλλά και το αποτέλεσμα της διπλωματικής διαπραγμάτευσης.

«Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά, οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτογελοιοποίηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο ημέρες η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, χωρίς να έχει στη διάθεσή της το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων.

«Γιατί δεν έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο; Μα απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο.  Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται εδώ και τώρα, ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε».

«Πρόκειται για μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή», είπε ο κ. Μητσοτάκης και καταλόγισε στην κυβέρνηση μυστικές διαπραγματεύσεις:  «Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς. Παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Θυμίζω ότι μέχρι και στα Σκόπια το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συνεδρίασε 5 φορές για το θέμα. Εδώ στήνατε σκευωρίες στα υπόγεια του Μαξίμου για να διχάσετε την αντιπολίτευση».

Περιέγραψε δε ως προδιαγεγραμμένο το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου:

«Αρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Ποιον κοροϊδεύετε; Οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα. Το προσυνενοημένο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου δεν πείθει κανέναν. Και βέβαια δεν μάθαμε ποτέ τι συνέβη σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο και τι έγραψε στην παραίτησή του ο κ. Κοτζιάς. Όπως και τι ανέφερε για τον κ.Καμμένο. Η επιστολή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Και, τώρα, πάλι με διαδικασίες εξπρές θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυρωθεί μία Διεθνής Συμφωνία η οποία έχει ισχύ από το Σύνταγμα υπέρτερη από κάθε νόμο. Προηγούμενο και μελλοντικό».

Διατηρούμε το δικαίωμα βέτο
Περιγράφοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει κυβέρνηση έναντι των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε:
«Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ποτέ δεν αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα  η Ελλάδα
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στην «παραχώρηση εθνικότητας και γλώσσας στους γείτονες».

«Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της &;μακεδονικής γλώσσας συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Ήταν, δηλαδή, απολύτως τεχνική, όπως έχει εξηγήσει και ο γλωσσολόγος καθηγητής Μπαμπινιώτης που μετείχε σε εκείνη τη Διάσκεψη. Αλλά γιατί είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά. Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων -τα δημοσίευσε η Καθημερινή- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία ‘μακεδονική γλώσσα'. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ. Αυτό λοιπόν, που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κύριε Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε και μέσα στο κείμενο μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα δεσμεύει τη χώρα και μετά από εσάς».

Επιπλέον, ο  κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ηθελημένη τη σύγχυση γύρω από τον όρο «nationality» και έψεξε όσους ισχυρίζονται ότι αυτός παραπέμπει σε ιθαγένεια και μόνο.

«Αν ήταν έτσι, τότε η λέξη θα έπρεπε να ήταν citizenship και η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί το όνομα του κράτους, να είναι, δηλαδή, ΄βορειομακεδονική'. Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό. Αντιθέτως, η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως ‘Μακεδόνες' κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ.  Στον ΟΗΕ υπάρχουν 5 χώρες με γεωγραφικές ονομασίες. Η Νότιος Αφρική, η κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, το Ανατολικό Τιμόρ, και η Ισημερινή Γουινέα. Σε όλες αυτές τις χώρες η ονομασία του κράτους συμπαρασύρει τους επιθετικούς προσδιορισμούς που τις αφορούν, καθώς και την ιθαγένεια και εθνότητα. Οι κάτοικοι δηλαδή της Νότιας Αφρικής λέγονται Νοτιοαφρικανοί. Ακόμη και εκεί που η επίσημη ονομασία είναι διαφορετική, επικρατεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Όπως η περίπτωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία. Ωραία διαπραγμάτευση κάνατε», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέλος τα εξής: «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα. Γιατί, το ξαναλέω, εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην ταυτότητα και τη γλώσσα”.

Συμπυκνώνοντας την κριτική του ο κ. Μητσοτάκης : «Η συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει το εθνικό συμφέρον και γεννά νέα προβλήματα στον τόπο…Αν, η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Γι' αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού.  Και γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών! Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα: Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε καλώντας τους βουλευτές «στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο «Όχι». Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας».

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την κύρωση από το κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μία μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική. Θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με την μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων, των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους. Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στην φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του κοινοβουλίου μας που, παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το όφελος, το εθνικό όφελος για τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Θέλω, όμως, να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους . Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε. Να είναι βέβαιοι ότι, πολύ σύντομα, θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος.

Σήμερα γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδος στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Μία Ελλάδα που σήμερα, νομίζω, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, εδραιώνοντας έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν ότι, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνον αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους που, παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες στη Βουλή που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος.

Π. Ηλιόπουλος: Μην παραχαράσσετε την Ιστορία, η Μακεδονία είναι μία!

Ο Βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κόκκινη Χούντα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την ανηλεή κρατική καταστολή κατά των Ελλήνων που διαδηλώνουν για την Μακεδονία μας.
Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως με φτηνά και κίβδηλα επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως οι των “ανθρώπων του πνεύματος” υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ο λαός δεν θα αλλάξει γνώμη για την επικείμενη προδοσία.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος τόνισε πως δεν είναι η Χρυσή Αυγή που έχει διχαστικό λόγο, καθώς με τον λόγια και τον Αγώνα της ενώνει όλους Έλληνες ενάντια στην προδοσία της Μακεδονίας.
Έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας χαρακτηριστικά: Μην παραχαράσσετε την Ιστορία, η Μακεδονία είναι μία!

Κοινή δήλωση του Προέδρου Γιούνκερ, της Ύπατης εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Χαν σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας.

Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο καθοριστικό βήμα στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο έγινε με τη σημερινή ψηφοφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από την πολύ αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε ήδη να πούμε με σιγουριά σήμερα ότι η και τα Σκόπια έχουν μαζί γράψει μια νέα σελίδα στο κοινό μας μέλλον στην ΕΕ.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση