Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες – Προς νέο αδιέξοδο για συγκρότηση του ΕΣΡ
Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες – Προς νέο αδιέξοδο για συγκρότηση του ΕΣΡ

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες – Προς νέο αδιέξοδο για συγκρότηση του ΕΣΡ

Στον αστερισμό νέου αδιεξόδου φαίνεται πως παραμένει το ζήτημα της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης: Η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή να καταγράψει σε τροπολογία ότι «καταργείται» και δεν αναστέλλεται απλώς η διάταξη του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το καθώς μετέφερε από το ΕΣΡ στην εκτελεστική εξουσία αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν διαμόρφωσε περιβάλλον ευρύτερης συναίνεσης.

Μόνο η , σε ψηφοφορία που έγινε σήμερα το απόγευμα, ψήφισε θετικά μαζί με την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία την επίμαχη τροπολογία, χωρίς την αλλαγή – την οποία ως και την τελευταία στιγμή και η ίδια ζητούσε. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι καταψήφισαν, όπως και η ΧΑ, ενώ ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε και άλλες δύο τροπολογίες (προβλέπουν «σύμφωνη» γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και για το τίμημα εκκίνησης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας), τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει ως ενδείξεις καλής εκ μέρους της θέλησης. Τις τροπολογίες αυτές στήριξαν Δημ.Συάταξη και Ποτάμι.

Τ, η προσοχή στρέφεται στην προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να διαφανεί αν το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση διατηρηθεί: αν, με άλλα λόγια, οι εκεί ψήφοι της Δημ.Συάταξης και του Ποταμιού θα εξακολουθούν να συνδιαμορφώνουν ευρεία μεν (16) αλλά όχι τη συνταγματικά αναγκαία (19) πλειοψηφία που απαιτείται για να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη αρχή και εν προκειμένω το ΕΣΡ.

Το σκεπτικό της ΝΔ

«Αυτό που θέλετε είναι να φτιάξετε ένα ελεγχόμενο από εσάς Συμβούλιο και να ελέγξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πλέον, μέσω ενός τέτοιου ΕΣΡ. Με κομματικά στελέχη, όπως είναι ο κ. Μουλόπουλος, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Αν σκοπός σας είναι να μας παρασύρετε σε ένα ελεγχόμενο ΕΣΡ για να εφαρμοστεί ο νόμος σας, σας διαβεβαιώ ότι η ΝΔ θα σας εμποδίσει να το πραγματοποιήσετε» τόνισε από νωρίς ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης.

«Είστε σε πανικό. Θέλετε ΕΣΡ μεταφορέα των απόψεών σας» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος και πρόσθεσε ενόψει της προαναγγελθείσας για την Δευτέρα νέα Διάσκεψη των Προέδρων: «Αν αλλάξετε το «αναστέλλεται» και γίνει «καταργείται» θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί μεγάλη πλειοψηφία». Ωστόσο, η αρχική αυτή τοποθέτησή του άλλαξε στην ψηφοφορία.

Σε παρέμβασή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση είτε άμεσα να προβεί με τρόπο ευθύ στην κατάργηση του νόμου, είτε να μην κάνει τίποτε έως να δημοσιοποιηθεί με κάιθε λεπτομέρειά της η απόφαση του . Στην τοποθέτησή του ο τέως πρόεδρος του χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για «θεσμική χυδαιότητα» και για « κατά των θεσμών».

Η συζήτηση εξελισσόταν από την πρώτη στιγμή σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Κατά την έναρξη, οι τόνοι ανέβηκαν και για την διαδικασία: η πλειοψηφία επιθυμούσε – και τελικώς πέτυχε- να γίνει «περιορισμένη» συζήτηση επί των τροπολογιών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε πως θα έπρεπε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών χωρίς περιορισμούς.
Εμπλοκή Ν.Βούτση.

Ένταση καταγράφηκε δύο φορές, με εμπλοκή και του Προέδρου της Βουλής:

Αρχικώς ήταν όταν από τα βουλευτικά έδρανα (της συνεδρίασης προήδρευε εκείνη την ο κ. Νικ. Κακλαμάνης) υπεραμυνόμενος του σχεδιασμού της πλειοψηφίας, ο κ. Ν.Βούτσης μίλησε επικριτικά για την τακτική στελεχών της σημερινής αντιπολίτευσης τον καιρό που ασκούσαν στο παρελθόν κυβερνητικά καθήκοντα, έναντι δικαστικών αποφάσεων που χαρακτήριζαν αντισυνταγματικούς νόμους εκείνης της περιόδου. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ανεβαίνουν οι τόνοι από συναδέλφους πρώην υπουργούς που δεν είχαν επιδείξει τέτοια ευαισθησία για «θεραπεία» νομοσχεδίων ή πράξεων ς. Οι τόνοι επί της ουσίας της συζήτησης να είναι συγκρατημένοι, γιατί είναι μακρύ και άκρως βεβαρυμένο παρελθόν, στην βάση εξυπηρέτησης συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε οργισμένη την αντίδραση των κ. Ευ. Βενιζέλου και Α.Λοβέρδου. Αμφότεροι χαρακτήρισαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής «βαθιά προσβλητική και διχαστική», με τον κ. Βενιζέλο να απαντά και στα περί συμφερόντων: «Τη δική μας  συμπεριφορά την καθοδηγούσαν συμφέροντα; Τα συμφέροντα ανέβηκαν τώρα στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους, όχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και σε άλλους χώρους: σε σχέση με τραπεζικό σύστημα, με τις σχέσεις με άλλες χώρες… Ολα θα τα πούμε. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης».

Αργότερα, μιλώντας από του βήματος, αφού προκάλεσε αίσθηση όταν υπεραμυνόμενος του δικαιώματος του κ. Παππά να εκφράζει άποψη για «4 άδειες», ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η δική του άποψη «με βάση τα ντοκουμέντα» είναι να δοθούν «τρεις». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίμησε να μην συμβιβαστεί όπως οι προηγούμενες συνάπτοντας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών για συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» το αίτημα της αντιπολίτευσης να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με τον όρο «καταργείται» στην υπό συζήτηση τροπολογία.

Αποδέκτης της επισήμανσης ήταν μεταξύ άλλων και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που νωρίτερα σημείωνε: «Συζητάμε για την κατάρρευση ενός πρόδηλα αντισυνταγματικού νόμου. Πρόκειται για μια ήττα όχι απλώς πολιτική, αλλά βαθιά θεσμική και δημοκρατική ήττα, αφορά το κράτος δικαίου και την πολυφωνία στη χώρα μας. Οταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τί ατοπήματα έχετε κάνει». Σε αυτό το τελευταίο αντέδρασε ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Αρκετά ανεύθυνο να λέγεται πως όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της απόφασης θα υπάρξουν αναταράξεις», είπε ο κ. Θ. Δρίτσας.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση