Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Υπερφορολόγηση γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής…
Υπερφορολόγηση γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής…

Υπερφορολόγηση γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής…

Την της ς να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, προκειμένου να μπορέσει να ανακουφίσει τα χαμηλά , υπερασπίσθηκε χθες –μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη– και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι αυτό έγινε και γιατί άργησε να αποδώσει η της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει την υπερφορολόγηση και τη χαρακτήρισε λίγο – πολύ αναγκαίο κακό.

«Είχαμε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση και μας πήρε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθουν αυτά τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή, γι' αυτό και πιέσαμε τη μεσαία τάξη», είπε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε μία μέρα πριν στο ίδιο μοτίβο ο κ. Χουλιαράκης.

O κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε, πάντως, ότι η υπερφορολόγηση, προκειμένου να μοιραστεί μετά κοινωνικό μέρισμα, «δεν είναι η βέλτιστη λύση», αλλά υπήρξε αποτέλεσμα της πίεσης του που παγίως υποτιμά την απόδοση των φορολογικών μέτρων. «Δεν το θέλαμε, αλλά ζοριστήκαμε γι' αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, το υπερπλεόνασμα της φετινής χρονιάς (περίπου 1,9 δισ. ) προέρχεται κατά το ήμισυ περίπου από άλλες πηγές, πλην των φόρων και συγκεκριμένα από τις μεγαλύτερες κοινωνικής ασφάλισης, λόγω ς της απασχόλησης (450 εκατ. ) και από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων (448 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, πάντως, έχουν εισπραχθεί μόνο τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα). Το υιπο 1 δισ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση