Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Υπερφορολόγηση γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής…
Υπερφορολόγηση γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής…

Υπερφορολόγηση γιατί δεν απέδωσαν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής…

Την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, προκειμένου να μπορέσει να ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδήματα, υπερασπίσθηκε χθες –μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη– και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης . Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι αυτό έγινε και γιατί άργησε να αποδώσει η της ς. Ωστόσο, ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει την υπερφορολόγηση και τη χαρακτήρισε λίγο – πολύ αναγκαίο κακό.

«Είχαμε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρωπιστική και μας πήρε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθουν αυτά τα χρήματα από τη , γι' αυτό και πιέσαμε τη μεσαία τάξη», είπε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της ς, συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε μία μέρα πριν στο ίδιο μοτίβο ο κ. .

O κ. αναγνώρισε, πάντως, ότι η υπερφορολόγηση, προκειμένου να μοιραστεί μετά κοινωνικό μέρισμα, «δεν είναι η βέλτιστη λύση», αλλά υπήρξε αποτέλεσμα της πίεσης του που παγίως υποτιμά την απόδοση των φορολογικών μέτρων. «Δεν το θέλαμε, αλλά ζοριστήκαμε γι' αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, το υπερ της φετινής χρονιάς (περίπου 1,9 δισ. ευρώ) προέρχεται κατά το ήμισυ περίπου από άλλες πηγές, πλην των φόρων και συγκεκριμένα από τις μεγαλύτερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, λόγω αύξησης της απασχόλησης (450 εκατ. ευρώ) και από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων (448 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, πάντως, έχουν εισπραχθεί μόνο τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα). Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση