Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάϊρο.

Ο κ. Δένδιας μετέβη σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ενώ είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία, «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία.

Επιβεβαιώνει δε πανηγυρικά, προσέθεταν, την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχυρώνει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Θεμελιώδεις αρχές και κριτήρια για την επίτευξη της συμφωνίας στις μεταξύ των δύο χωρών διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν άλλωστε οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δια της υπογραφής της συμφωνίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα  «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της ς μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

«Ενταφιάζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές μιλούσαν για μεγάλη εθνική επιτυχία που «κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική », αυξάνοντας το  κυριαρχικό αποτύπωμα της χώρας που δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

O κ. Δένδιας μετέβη στο , ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιο παζάρι και το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι με η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου, καθώς πρόκειται για μία αποτελεσματική ενέργεια που ουσιαστικά «το ενταφιάζει».

Πλέον, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

«Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα- και Ελλάδα-Αίγυπτος), οπότε η Τρίπολη δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης», σημείωναν.

Πρώτη οριοθέτηση ενόψει μεταγενέστερης συνολικής

Η υπογραφείσα οριοθέτηση είναι τμηματική, αποτελεί δηλαδή τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά «την παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν για συμφωνία ή Χάγη

Μήνυμα προς την Άγκυρα για διάλογο για το πρόβλημα με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο και σε περίπτωση ασυμφωνίας, παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. «Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού «φόρουμ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις εντάσεις που προκάλεσε η Αγκυρα στις διμερείς σχέσεις, αναδεικνύοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την κίνηση με τους στον Εβρο, καθώς και τα δύο πρόσφατα περιστατικά: την έκδοση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Αρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε. Κατέληξε σημειώνοντας πως «δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδράμε. Εχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».

«Το εθνικό μας »

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες το πρωί, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη πλέον, τηλεδιάσκεψη, για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης έστειλε σαφές μήνυμα κατά της χαλάρωσης έναντι του κορωνοϊού παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, είπε πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αρκεί να τηρηθούν πιστά τα υφιστάμενα. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ατομικής ευθύνης, τονίζοντας πως «πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί». Δήλωσε επίσης σίγουρος πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί, τότε «θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», και τόνισε τη σημασία της χρήσης της μάσκας. Απάντησε τέλος ευθέως στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για έλλειψη σχεδίου, τονίζοντας πως μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών, έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα. «Αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχει δίλημμα «ή με την ή με την οικονομία», καθώς «για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε ».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση