Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για το Ολοκαύτωμα σε σχολεία της Μαγνησίας
Υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για το Ολοκαύτωμα σε σχολεία της Μαγνησίας

Υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για το Ολοκαύτωμα σε σχολεία της Μαγνησίας

 

Ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την και την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος υλοποιεί η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, για το τρέχον σχολικό έτος μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή 36 μαθητών και έξι εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων της Μαγνησίας.

Ειδικότερα εκτός από τους 36 μαθητές τμημάτων της Α' και Β' Λυκείου θα συμμετέχουν και οι καθηγητές Γκούρου Αγγελική (ΠΕ02) από το 8ο Βόλου, Ζαρκάδα Γιαννούλα (ΠΕ02) από το Καναλίων, Καπραβέλλου Αλεξία (ΠΕ02) από το ΓΕΛ Σκοπέλου, Μελισσουργού Βασιλική από το ΓΕΛ Αγριάς, Μούρτζη Αλεξάνδρα (ΠΕ02) από το 3ο ΓΕΛ Βόλου και Παπανικολάου Δημ. (ΠΕ01) από το ΓΕΛ Καναλίων.

Οι εργασίες των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν εντός του ωρολογίου προγράμματος και εκτός αυτού εάν χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε σήμερα στις 11:30 το πρωί συνέντευξη τύπου με τον διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελή Καλαϊτζίδη να αναφέρεται στη βασική επιδίωξη του προγράμματος που στοχεύει στη σύνδεση του Ολοκαυτώματος με τη σύγχρονη πραγματικότητα των μαθητών, τα συναισθήματά τους και τον κώδικα των ηθικών τους αξιών.

Ακόμα επιδιώκεται το άνοιγμα και η συνεργασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του ίδιου σχολείου ή των διαφορετικών σχολείων, η ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων της εκπαίδευσης αλλά και άλλων συνεργαζόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, καθώς όπως είπε πεποίθηση τους είναι ότι η ομαδοσυνεργατική εργασία μπορεί να αποδώσει ποιοτικό παραγόμενο.

Δημιουργική έκφραση των μαθητών 

Η διδάσκουσα στην Ακαδημία Τάνια Αβέλλα σημείωσε πως οι μαθητές με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, θα προσεγγίσουν και θα γνωρίσουν με τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και τεχνικών, πολυτροπικών εργαλείων μάθησης και της τεχνολογίας, γεγονότα που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα τόσο μέσα από τη ματιά που μπορεί να προσφέρει η Τοπική Ιστορία (το μωσαϊκό των τοπικών περιπτώσεων και συλλογικών ή προσωπικών διαδρομών) όσο κι από την Ευρωπαϊκή (γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου).

Παράλληλα με τη διερευνητική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος θα αναπτύσσεται η δημιουργική έκφραση των μαθητών, όπως η παραγωγή πεζού ή ποιητικού λόγου, δοκιμίου καθώς και εικαστική σύνθεση (ζωγραφική, κολλάζ, αφίσα, ψηφιακή /βίντεο κ.ά.), ενώ θα γίνουν και επισκέψεις σε χώρους που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα (ενδεικτικά Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος κ.ά.) που θα ενισχύουν την εποπτικότητα και θα διεγείρουν συναισθήματα σεβασμού και ανθρωπιάς.

Όπως ανέφερε οι μαθητές με την εμπλοκή τους και την ολοκλήρωση του Προγράμματος επιδιώκεται να καλλιεργήσουν τον κριτικό στοχασμό και αναστοχασμό ενώ παράλληλα και αβίαστα να ενισχύσουν το θρησκευτικό και κοινωνικό γραμματισμό που θασυμβάλει στη μεταμόρφωση των αποπροσανατολιστικών αντιλήψεων και των προκατανοήσεων που ενδεχομένως φέρουν από τα τα που μεγαλώνουν και δραστηριοποιούνται.

Επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στο Άουσβιτς 

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Σοφία Κανταράκη τόνισε ότι οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν μια συνολική θεώρηση των γεγονότων και ν' αντιληφθούν τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος.

Να προσεγγίσουν το Ολοκαύτωμα μέσα από τα ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα αλλά και την προφορική μαρτυρία από τη μία, ανθρώπων που βίωσαν τη φρικαλεότητα, και από την άλλη, των συγγενών τους.

Να καλλιεργήσουν τη γόνιμη και δημιουργική αλληλεπίδραση με την ανταλλαγή απόψεων για τις ανθρώπινες στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

Να διερευνήσουν και να αντιληφθούν τους κινδύ που κρύβει η εκούσια ή ακούσια αδιαφορία και η χρήση και κατάχρηση της εξουσίας.

Να κατανοήσουν και να συναισθανθούν ότι η απώλεια της αξιοπρέπειας από όπου κι αν προέρχεται αποτελεί παράγοντα υποβάθμισης και ματαίωσης του προσώπου.

Να αντιληφθούν την αξία του πλουραλισμού και τη σημασία της ς ως εμπειρία αναγνώρισης του εαυτού τους.

Να μελετήσουν και να σταθούν κριτικά στα παρα συμπαράστασης και αυτοθυσίας των απλών ανθρώπων αλλά και των εκπροσώπων της Εκκλησίας, που στάθηκαν απέναντι στο φόβο και κατάφεραν έμπρακτα να δείξουν την αγάπη και το σεβασμό στους συνανθρώπους.

Να συνειδητοποιήσουν ότι οι στάσεις και οι πράξεις του καθενός/μιας αφορούν όλους (ατομική και συλλογική ευθύνη).

Να κατανοήσουν ότι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε ακραίες και καταστροφικές επιλογές, ενώ οι συμμετέχοντες μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών, θα κληθούν να καταθέσουν τις εργασίες τους στις 30 Μαίου.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος τρεις από τους εκπαιδευτικούς και δέκα μαθητές σύμφωνα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου» στην Πολωνία.

Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα γίνει έκθεση αποτίμησης του Προγράμματος, το οποίο θα κοινοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, ενώ προβλέπεται η διοργάνωση ημερίδας για τη διάχυση των αποτελεσμάτων.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Προγράμματος πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή θα υποστηρίζει τη δράση και θα προβαίνει σε ποιοτική αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος, καθώς και των έργων των ομάδων.

Εκδήλωση στις 10 Απριλίου στη Σκόπελο 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών επισήμανε πως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αναγνωρίζεται στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως ένα μοναδικό γεγονός βαρβαρότητας, χωρίς βέβαια να αγνοούνται ή να υποτιμούνται παρόμοιες τραγωδίες όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, ή η Μικρασιατική Καταστροφή.

Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι Εβραίοι στοχοποιήθηκαν και υπέστησαν τον εξευτελισμό ως ανθρώπινες υπάρξεις και στο τέλος τον απάνθρωπο θάνατο, λέγοντας πως η μεθόδευση και ο τρόπος θανάτωσης των περισσότερων ήταν βιομηχανοποιημένος, μέσα από το σύστημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Έτσι, έφτασε το Άουσβιτς να αντιπροσωπεύει όλη τη βαρβαρότητα της νεώτερης εποχής, την έλλειψη δημοκρατίας και την απανθρωπιά των ρατσιστικών και άλλων προκαταλήψεων.

Εκτίμησε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν σημαντικά στην αφύπνιση και την ενεργοποίηση της κοινωνίας μας, και μάλιστα του ευαίσθητου κομματιού που φοιτά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημείωσε πως στις Απριλίου στη Σκόπελο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμηθούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για πρώτη φορά, στο νησί που έχει τιμηθεί για τη διάσωση Εβραίων κατά την Κατοχή.

Υπογράμμισε ότι οι μαθητές, με τις γνώσεις που θα αποκομίσουν από την ενασχόλησή τους με την του Ολοκαυτώματος και με την βιωματική τους επαφή με έναν τόπο μαρτυρίου όπως το Άουσβιτς, θα θελήσουν να αποτελέσουν ασπίδα στις φωνές αμφισβήτησης βασικών αρχών της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού που ακούγονται και πάλι ανησυχητικά σήμερα και να εναντιωθούν στις ιδεολογίες του θανάτου και του μίσους, χτίζοντας ένα κόσμο ανεκτικότητας, ελευθερίας και αδελφότητας.

Τέλος ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που θα επισκεφτούν το Άουσβιτς να πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι την “Πορεία των ζωντανών”-March of the living που γίνεται κάθε χρόνο η οποία διοργανώνεται από την ομώνυμη Οργάνωση.

Αντιπροσωπείες απ' όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο εκεί και περπατούν τα τρία χιλιόμετρα που χωρίζουν τον χώρο του στρατοπέδου του Άουσβιτς από το γειτονικό του Άουσβιτς ΙΙ – Μπίρκεναου, στο οποίο είχε επεκταθεί η καλοσχεδιασμένη από τους Ναζί βιομηχανία του θανάτου, με τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση