Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ξυλεία για 5 χρόνια διασφάλισε στους κατοίκους του ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου
Ξυλεία για 5 χρόνια διασφάλισε στους κατοίκους του ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ξυλεία για 5 χρόνια διασφάλισε στους κατοίκους του ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Τις κοινωνικές , περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την αειφορική- ορθολογική διαχείριση των δασικών πόρων και τη σχέση της δασοπονίας με την οικονομική της υπαίθρου, εξυπηρετεί η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου για τη σύνταξη διαχειριστικών μελετών στις Δημοτικές Ενότητες Μουρεσίου, Ανηλίου, Πουρίου και Μακρυράχης.

“Η κληροδότηση υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών στις μελλοντικές γενιές, η θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων, η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους, η εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και η προσφορά αναψυχής και πολιτιστικών αξιών σε όλους τους ανθρώπους, είναι χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με τα δάση, πάνω στα οποία, επί σειρά γενεών η κοινωνία έχτισε και συνεχίζει να χτίζει αξίες για το παρόν και το μέλλον”, σχολίασε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης με αφορμή την έναρξη διαχείρισης της υλοτομίας στην περιοχή με βάση τις νέες μελέτες.

Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Αποστ. Κοντογιώργος, τόνισε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν υπήρχαν διαχειριστικές μελέτες σε ισχύ για τέσσερις Δημοτικής Ενότητες.

“Αμεσα κινήσαμε τις διαδικασίες για τη σύνταξη νέων διαχειριστικών μελετών θεωρώντας ότι η δασοπονία συνδέει το δάσος ως φυσικό πόρο με την κοινωνία και προσφέρει τη δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών των παραδασόβιων πληθυσμών που το αντιμετώπιζαν (και εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν), ως πόρο ζωής, σαν ένα φυσικό αγαθό προορισμένο να συμβάλλει στην ευημερία τους.

Παρά τις δυσχερείς συνθήκες της έλλειψης πόρων και προσωπικού, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου, καταφέραμε να έχουμε διαχειριστικές μελέτες χρονικής ισχύος 5 ετών, δηλαδή μέχρι το 2021 και τα μας να μην παραμείνουν ανυλοτόμητα.

Οι συνδημότες μας έδειξαν κατανόηση και σήμερα απολαμβάνουν τα της εφαρμογής των μελετών με επαρκείς ποσότητες ξυλείας σε πολύ οικονομικές τιμές για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης.

Παράλληλα, καταλήγει ο κ. Κοντογιώργος μεριμνούμε ώστε οι διαχειριστικές μελέτες που λήγουν στο τέλος του 2016 (Ξουρίχτι) ή σε επόμενες χρονιές, να επικαιροποιηθούν έγκαιρα με στόχο την προστασία των δασών, τη διατήρηση και σταθερότητά τους και την αυξημένη συμβολή τους στην περιβαλλοντική και την ποιότητα ζωής.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση