Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ξεκινούν οι εργασίες αντικατάστασης του παλαιού υδροδοτικού δικτύου
Ξεκινούν οι εργασίες αντικατάστασης του παλαιού υδροδοτικού δικτύου

Ξεκινούν οι εργασίες αντικατάστασης του παλαιού υδροδοτικού δικτύου

Υπογράφηκε σήμερα η με τον ανάδοχο και εντός των ημερών ξεκινούν, από τη ,  οι εργασίες κατασκευής του  έργου Εκσυγχρονισμού, Ζωνοποίησης και Αυτοματοποίησης του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος των Ενοτήτων Βόλου και Ν. Ιωνίας, συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση όλου του παλιού δικτύου, από αμίαντο και με την εκτέλεσή του θα διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των διαρροών και η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού, ενώ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της μείωσης της παροχής τους θερινούς μήνες, οπότε  παρατηρείται υπερκατανάλωση.

Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη επιτυχία της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου, που σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα με την αρωγή της Περιφέρειας ς, ολοκλήρωσαν την μελέτη του έργου, τις διαδικασίες ένταξης στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τις διαδικασίες δημοπράτησης.

Η σπουδαιότητα του έργου είναι αυτονόητη και αυταπόδεικτη και γίνεται μετά από μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, στο πρόγραμμα της οποίας ως κυρίαρχος, πρωταρχικός άξονας δράσης ήταν και παραμένει το θέμα του νερού. Εκείνο που παραμένει σαν απορία, πάντως, είναι γιατί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν προώθησε, έστω και προπαρασκευαστικά, ένα τόσο σημαντικό έργο για την υγεία και την ποιότητα ς των κατοίκων, ιδιαίτερα μάλιστα της Νέας Ιωνίας, που και σε αυτή την περίπτωση, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τις λοιπές πομφόλυγες, είχε αφεθεί στην τύχη της.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Την αντικατάσταση 95.500 μέτρων δικτύου ύδρευσης, με την κατασκευή 127.500 μέτρων νέου δικτύου
  • Την αντικατάσταση 8.000 ιδιωτικών παροχών
  • Τον αυτόματο έλεγχο λειτουργίας του νεοκατασκευαζόμενου δικτύου και την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος αυτομάτου ελέγχου του υδραγωγείου, κατά 18 νέων ζωνών ελέγχου

Με το έργο αυτό που θα εξελιχθεί στο κέντρο του Βόλου (που οριοθετείται από τους χειμάρρους  Άναυρο και Κραυσίδωνα , την ακτογραμμή και την οδό Αναλήψεως) και στη Νέα Ιωνία ( στην περιοχή η οποία περιμετρικά οριοθετείται από τις οδούς Ιερολοχιτών, Μάρκου Μπότσαρη, Μαιάνδρου, Βενιζέλου, Εθνικών Αγώνων, Ικάρων, Μανδηλαρά Νικηφόρου και Παρασκευοπούλου), θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αφανών διαρροών του παλιού δικτύου, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς υδροδότησης της πόλης με νερό καλής ποιότητας και θα περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των γεωτρήσεων, ώστε το υδραγωγείο του πολεοδομικού συγκροτήματος να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα στάνταρτς των κανόνων της αειφορίας.

Με το έργο αναμένεται η εξοικονόμηση 2,5 εκ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως, γεγονός που απομακρύνει σε ικανό βάθος χρόνου τα όποια προτα υδροδότησης του πολεοδομικού Συγκροτήματος και γεννά πραγματικές συνθήκες οικονομικής πολιτικής στο τιμολόγιο του πόσιμου νερού.

Δεδομένου ότι η εκσκαφή 127.500 μέτρων τάφρων στο κέντρο των πόλεων, θα δημιουργήσει προτα, η ΔΕΥΑΜΒ ζητεί εκ των προτέρων την συνεργασία των πολιτών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

 Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την υπογραφή, ο δήμαρχος Βόλου,   Αχ Μπέος, ανέφερε: “Είναι ένα ίσως από τα σημαντικότερα έργα που υπογράφουμε ως ΔΕΥΑΜΒ, αυτό με την εταιρεία ΕΝΙΠΠΕΑΣ, που είναι ο ανάδοχος και αφορά στον εκσυγχρονισμό ενός παλαιωμένου δικτύου 127.500 μέτρα, δηλαδή 127,5 χλμ. Αντικαθίσταται όλο το δίκτυο, το αρχαίο θα έλεγα εγώ, και δίνει την δυνατότητα τόσο στον Βόλο όσο και στη Νέα Ιωνία να υδροδοτούνται με ένα πιο ποιοτικό και με περισσότερο πηγαίο νερό.

Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο δώσαμε μία μεγάλη μάχη όπως θα ξέρετε και από τους προηγούμενους μήνες με μεγάλες κόντρες, και θα ολοκληρωθεί με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ακόμη και την τηλεμετρία, που θα γίνει με ιδίους πόρους για να έχουμε ένα δίκτυο υπερσύγχρονο.

Να ευχαριστήσω  την Περιφέρεια ς που συνετέλεσε ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο και να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ χάρις στην εργασία των οποίων σε χρόνο πάρα πολύ λίγο προλάβαμε να εντάξουμε σε αυτό το μεγάλο έργο και τη Νέα Ιωνία γιατί στον αρχικό σχεδιασμό δεν ήταν μέσα. Είναι μια υπεύθυνη δουλειά που έγινε από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ και από τον Δήμο Βόλου και είμαστε εδώ σήμερα να υπογράψουμε αυτή την ύψους 17 εκ. ευρώ. Επιλογή της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου είναι αυτό το έργο να ξεκινήσει από τη Νέα Ιωνία, μια περιοχή η οποία στο παρελθόν είχε αδικηθεί σε πολλά θέματα και σήμερα της δίνουμε την προτεραιότητα που αξίζει.

Το έργο υπολογίζεται ότι  θα ολοκληρωθεί σε 2,5 και πλέον χρόνια αλλά  ο Βόλος θα έχει ένα εσύγχρονο δίκτυο που θα ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Να ζητήσω εκ των προτέρων συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που θα υποστούν αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι όταν δημιουργείς και κάνεις έργα πρέπει να συμμετέχουν και αυτοί. Ως εκ τούτου θα ενημερώνονται με δελτία τύπου από την ΔΕΥΑΜΒ ανά εβδομάδα που ξεκινούν τα έργα, σε ποια οδό κλπ. Το έργο σύμφωνα με τον μειοδότη θα ξεκινήσει αμέσως μετά το . Με λίγα λόγια είμαστε έτοιμοι, έχει μπει το νερό στο αυλάκι.

Από την πλευρά του ο ανάδοχος του έργου, Θεοδ. Γαλανός, δήλωσε: “Με μεγάλη μας χαρά υπογράφουμε και εμείς την σύμβαση ενός σημαντικού έργου για την εταιρεία μας. Είμαστε εδώ και καιρό έτοιμοι, έχουμε κάνει όλες τις προκαταρκτικές εργασίες που χρειάζονται για την οργάνωση του έργου. Μένουμε στις τελευταίες λεπτομέρειες και σιγά- σιγά αμέσως μετά το είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε για την καλή λειτουργία και καλή εκτέλεση αυτού του μεγάλου έργου”.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση