Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ξεκίνησε σήμερα στη  Λάρισα το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
Ξεκίνησε σήμερα στη  Λάρισα το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Ξεκίνησε σήμερα στη  Λάρισα το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

Ξεκίνησε σήμερ 16 Ιουνίου 2017, στη  Λάρισα, το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων , το οποίο θα συνεχιστεί αύριο και μεθαύριο 17,& 18  του μηνός, υπό την διοργάνωση  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων και  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Οι  ξεκίνησαν σήμερα  Παρασκευή 16 Ιουνίου  από το Κηποθέατρο Αλκαζάρ και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 του μηνός  στην πλατεία Ελευθερίας με τον Μεγάλο χορό, «Κόρλου Μάρι».

Αρχικά στις 12:00 το μεσημέρι έγινε επίσκεψη και  ξενάγηση στην Αβερώφειο  Γεωργική  Σχολή και στις 20: 15 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των τοπικών  Συλλόγων Λάρισας μπροστά στο ξενοδοχείο METROPOL ( ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ) και με πατινάδα  κινήθηκαν έως στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, όπου στις 21:00  έγινε παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού με την συμμετοχή των Συλλόγων: Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα»,  Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο », Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες», Σύλλογος Λιβαδιωτών Λάρισας « Γιωργάκης Ολύμπιος », Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η » και Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα».

Στον χαιρετισμό του απόψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι  «Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα» και πρόσθεσε: «Σας καλοσωρίζουμε στο 33ο Αντάμωμα Βλάχων που γίνεται στη Θεσσαλία και στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, για το μεγαλύτερο αντάμωμα που έγινε ποτέ με 60 συλλόγους και πάνω από 2000 χορευτές και συμμετέχοντες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές γιατί σε μια δύσκολη περίοδο, ενώσαμε τις δυνάμεις για να έχουμε αποτέλεσμα με αξία στην κοινωνία.

Η ενασχόληση με την παράδοση προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην εθνική μας ψυχή και να γίνει κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση, η οποία αποτελεί μια σημαντική πτυχή του πολιτισμού μας, που δίνει τη δυνατότητα της επικράτησης του Δικαίου πάνω στη Δύναμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε και πρέπει να στραφούμε μέσα στην εθνική μας ψυχή και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για παραγωγική αντίσταση.

Έχει τονιστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα ο ιστορικός ρόλος των Βλάχων, ως ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού. Άφησαν στο πέρασμα τους έντονα της παρουσίας τους, σ' όλους τους τομείς της εθνικής και της οικονομικής ζωής του τόπου μας, αλλά και παντού όπου βρέθηκαν είτε στην χώρα μας, είτε στην ξενιτιά, κάτω από ευνοϊκές ή κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Για τη ζωή και τις δραστηριότητες των Βλάχων, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια, τους θρύλους και τις αγωνίες τους, για τον πολιτισμό τους, για την προσήλωσή τους στην Ορθοδοξία, για την προσφορά τους στα κοινωνικά, επιστημονικά και εθνικά δρώμενα της πατρίδας μας, για τη συμμετοχή τους στους εθνικούς μας αγώνες, έχουν γραφτεί πολλές χιλιάδες σελίδες. Οι , ή πιο σωστά οι βλαχόφωνοι Έλληνες συνέβαλλαν σημαντικά στον ελληνισμό από τον μητροπολιτικό τους χώρο που ήταν η ραχοκοκαλιά της Πίνδου, μέχρι τα Βαλκανία και την κεντρική Ευρώπη.

Οι δεν πρέπει να θεωρούνται ως μια εξελληνισμένη ομάδα ή μια ομάδα διχασμένη ανάμεσα στις εθνικές προπαγάνδες των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά ως μία γνήσια έκφραση της ρωμιοσύνης.

Με την ίδρυση του πρώτου ελεύθερου κράτους των Ελλήνων, προσέτρεξαν για τη στήριξή του μεγάλοι βλαχόφωνοι Έλληνες ευεργέτες. Πολλά σημαίνοντα κτίρια και ιδρύματα της Αθήνας οφείλονται σ' αυτούς: Γ. Αβέρωφ, Μιχ. Τοσίτσας, Ν. Στουρνάρας, Σ. Σίνας, Ευάγ. και Κων/νος Ζάππας, Απ. Αρσάκης κ.ά.

Όλα αυτά είναι ευρέως γνωστά και είναι σημαντικό ότι έχουν καταγραφεί στην ιστορία του έθνους μας. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη.

Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και όλους εσάς, γιατί κρατάτε ψηλά την σημαία της παράδοσης και συμβάλλετε στη διατήρηση της από γενιά σε γενιά ενώνοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο.»

Οι θα συνεχιστούν ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

10:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Εκδήλωση για - Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα

Βλαχοχώρια μας ».

12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ :

Α. Έκθεση φωτογραφίας « Οι Βλάχοι στη πόλη της Λάρισας »

Β. Ημερίδα με θέμα: « Η Λάρισα των Βλάχων»

Ομιλητές: Δρ. Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη Διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής

« Αβερώφειος Γεωργική Σχολή κληροδότημα με Παρελθόν, Παρών και Μέλλον»

Αντώνιος Μπουσμπούκης (ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ): « Οι Βλάχοι στη Λάρισα»

19:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε α

19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

 9:30 Εκκλησιασμός  στον Άγιο Αχίλλειο.

10:15 ΦΡΟΥΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) : Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση