Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ξεκίνησε το έργο του έργου της μετατόπισης των πεσσών
Ξεκίνησε το έργο του έργου της μετατόπισης των πεσσών

Ξεκίνησε το έργο του έργου της μετατόπισης των πεσσών

Ξεκίνησε το έργο του έργου της μετατόπισης των πεσσών και της συνακόλουθης ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής, ενός έργου που πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη συνεργασία του Δήμου και της Αρχαιολογίας.

Η μετατόπιση των πεσσών («δόντια») στην περιοχή των Αλυκών υλοποιείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογία και αφού χρειάστηκαν οι επίπονες και κοπιώδεις προσπάθειες, με δεκάδες πολύωρες συναντήσεις τόσο της αρμόδιας αντιδημάρχου, Γιούλης Μποντού Τοκαλή, όσο και του ειδικού συμβούλου του δημάρχου , Αλέξανδρου Παπαδόπουλου.

Επίσης σημαντικό στοιχείο, πέραν από την ικανοποίηση ενός τόσο ζωτικού αιτήματος όλων των κατοίκων του Βόλου, και κυρίως αυτών των έων Παγασσών, είναι ότι η συνεργασία με την Αρχαιολογία διευρύνεται και επεκτείνεται με κοινό στόχο την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής του Δήμου Βόλου.

Προς τούτο σήμερα το πρωί στο χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίας υπεγράφη μεταξύ της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας που εκπροσωπείται από την Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου και του Δήμου Βόλου μνημόνιο συνεργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αιρετού, σε αργία δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, που συνέβαλε με την αμέριστη στήριξή του σε όλη την προσπάθεια: «Έρχονται πάρα πολλά σε αυτή την πόλη που θα τα χαρεί ο κόσμος. Γιατί αγαπάμε την πόλη, δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε και δεν κοιτάμε την ιδιοτέλεια και την προσωπική μας προβολή. Δεν εξαρτόμαστε από πολιτικές και κομματικές εξαρτήσεις. Είμαστε ανεξάρτητοι και λειτουργούμε με γνώμονα το καλό των πολιτών».

Η έφορος Αρχαιοτήτων, Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου, στης δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε μια τέτοια συμφωνία και υπάρχει τέτοια στήριξη από τον Δήμο Βόλου για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους», ενώ και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής, Κώστας Βιδανόπουλος, εξήρε, τη συμβολή του δημάρχου για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου.

ΜΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σήμερα το πρωί, στο σημείο όπου εκτελούνται τα έργα για την απομάκρυνση του πεσσού, μεταξύ της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:«Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά τον κοινό στόχο της ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής του Δήμου Βόλου.

Ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας η οποία συνίσταται σε : Συνεργεία των Υπηρεσιών Πρασίνου, Καθαριότητας, Συντήρησης για διάφορες εργασίες καθώς και κάθε επιστημονικό προσωπικό για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση μελετών αρμοδιότητος της ΕΦΑΜΑ, εφόσον απαιτηθεί.

Τα δύο μέρη θα προχωρήσουν σε σύνταξη και υπογραφή δεύτερης Προγραμματικής Σύμβασης που θα αφορά Εργασίες και Μελέτες Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων του Δήμου Βόλου.

Τα δύο μέλη αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τον κοινό στόχο της ενοποίησης του Αρχαιολογικού χώρου της Δημητριάδος στα πλαίσια της μελέτης που έχει εκπονήσει η ΕΦΑΜΑΓ και της ανάδειξης όλων των άλλων αρχαιολογικών χώρων των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου και αρμοδιότητας της ΕΦΑΜΑΓ. Ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί δράσεις προς την κοινή προσπάθεια αυτή».

Αμέσως μετά και πριν την επιθεώρηση των έργων, από τον Αχ.Μπέο, την Ανθή Μπάτζιου και τον Κ. Βιδανόπουλο, πρόεδρο του εξωραϊστικού συλλόγου Νέων Παγασσών, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ανθή Μπάτζιου

Σήμερα με υπογράφουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Βόλου το οποίο θα επεκταθεί όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδος για τον οποίο μιλάμε και βρισκόμαστε τώρα στην έναρξη ενός άλλου έργου, αλλά σε όλους τους χώρους που βρίσκονται στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου.

Είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε μια τέτοια συμφωνία και υπάρχει τέτοια στήριξη από τον Δήμο Βόλου για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Γιατί η δική μας προσπάθεια δεν αρκεί αν δεν υπάρχει και η στήριξη και η τεχνική βοήθεια του Δήμου σε αυτό.

Επομένως από χθες ξεκινήσαμε την προσπάθεια με την απόσπαση του Πεσσού του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και την μεταφορά του μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου και ταυτόχρονα η όλου του μνημείου από τα συνεργεία του δήμου Βόλου με την προοπτική σύνταξης μελέτης για την φωταγώγηση και του μνημείου, του υδραγωγείου και του θεάτρου, πάντα σε συνεργασία των δύο φορέων και την μελλοντική συνεργασία για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια στήριξη και ευελπιστούμε ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει καρπούς για την πόλη για την οποία δουλεύουμε και οι δύο , για τον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδος και όλους γενικότερα και θα σημάνει την αρχή μιας ανάπτυξης, πολιτιστικής και τουριστικής, για τον Βόλο.

Ο Αχ. Μπέος

Από την πλευρά του ο Αχ. Μπέος δήλωσε: Καταρχήν να πω ότι αν και είμαστε φανατικοί οπαδοί της Πάολας και του Καρρά, πραγματικά μετά από 26 χρόνια ήρθε μια δημοτική αρχή με λαϊκά παιδιά, όλη η ομάδα, που προσπαθήσαμε και πείσαμε το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογία, την κ. Διευθύντρια ότι αυτό πρέπει να φύγει γιατί αφορά την των πολιτών, καθώς στο σημείο έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές.

Δεύτερον η διαφορά είναι με όλους τους προηγούμενους ότι εμείς αγαπάμε την πόλη μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα προβληθεί η πόλη του Βόλου. Θα δώσουμε ανάπτυξη, γιατί όλα αυτά τα μνημεία, όλες αυτές οι ομορφιές, που για κάποιους μπορεί να είναι άγνωστα, μέσα από αυτή την συνεργασία θα προβληθούν, θα δείξουν ενδιαφέρον όχι μόνο έλληνες αλλά και από όλο τον κόσμο και ο Βόλος πλέον γυρίζει σελίδα.

Τώρα λογικά θα αναρωτιέστε όλοι εσείς τόσα χρόνια αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες που οδήγησαν σε αυτή την εξαθλίωση, τόσο την χώρα, όσο και τον λαό, που βρισκόντουσαν; γιατί εξαπατούσαν τους Βολιώτες, δεν συνεργαζόντουσαν και για ποιο λόγο με την αρχαιολογία και τις υπηρεσίες και γιατί δεν ενδιαφερόντουσαν για την πόλη τους; Είναι απλά τα ερωτήματα και μπορεί ο κόσμος να κάνει μία σύγκριση. Τώρα εάν κάποια σκουπίδια συνάδελφοι σας (σ.σ. δημοσιογράφοι) θεωρούν ότι αυτό το έργο, αυτή η συνεργασία, ήταν από τους προκατόχους τους, τους λέμε λοιπόν ότι όλα τα έργα που έρχονται με αρχή τους πεσσούς, 40 χρόνια όπως λέω η πόλη αυτή ήταν κρυμμένη, είναι από τους προηγούμενους κάνουν ένα μεγάλο λάθος.

Έρχονται πάρα πολλά σε αυτή την πόλη που θα τα χαρεί ο κόσμος. Γιατί αγαπάμε την πόλη, δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε και δεν κοιτάμε την ιδιοτέλεια και την προσωπική μας προβολή. Δεν εξαρτόμαστε από πολιτικές και κομματικές εξαρτήσεις. Είμαστε ανεξάρτητοι και λειτουργούμε με γνώμονα το καλό των πολιτών».

Ο Κώστας Βιδανόπουλος

Ευχαριστώ πολύ και τον δήμαρχο Βόλου ο οποίος έχει και θα έχει και στο μέλλον άριστη συνεργασία με τους κατοίκους των Νέων Παγασών τους οποίους εκπροσωπεί ο Εξωραϊστικός Σύλλογος. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τη Διευθύντρια της Αρχαιολογίας. Οι δύο αυτοί έδειξαν ότι προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος. Και μπροστά στον άνθρωπο όλα, όταν έχουμε θέληση, υπάρχουν τρόποι ώστε η πόλη του Βόλου να ανέβει στο σκαλοπάτι, στο βάθρο εκείνο που θα είναι το νούμερο ένα της Ελλάδας, όπως έχει δηλώσει και ο δήμαρχός μας.

Εμείς σαν κάτοικοι των Νέων Παγασσών ξεκινήσαμε έναν αγώνα από το 2007. Η απομάκρυνση των πεσών ξεκίνησε από το 1985. Εδόθη εντολή από την υπουργό Πολιτισμού το 1992, αλλά δυστυχώς όλες οι πολιτικές αυτές ηγεσίες, οι υπεύθυνοι υπουργοί για εμένα προσωπικά και το έχω πει αυτό και στον κ. Τασούλα προσωπικά, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα απλώς παραπλανούσαν τον κόσμο, ενώ υπεύθυνοι και υπόλογοι και το οκ έπρεπε να το δώσει το ΚΑΣ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους των κατοίκων των Παγασών και της πόλης του Βόλου το δήμαρχο Βόλου. Και όλη η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς το δήμαρχο Βόλου και να τον ευχαριστήσει διότι το θέμα των πεσσών δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της πόλης του Βόλου διότι εδώ έρχονται από όλη την Ελλάδα. Και οι Αλυκές είναι η είσοδος και η έξοδος της πόλης του Βόλου.

ΕΡΓΑ3ΕΡΓΑ1ΕΡΓΑΜΝΗΜΟΝΙΟ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση