Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ξεκίνησε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ξεκίνησε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ξεκίνησε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ψηφιοποιείτι το Εκκλησιστικό αρχείο της Μητρόπολης Δημητριάδος

Με τη συμμετοχή 15 χωρών του εξωτερικού και 700 συνέδρους ξεκίνη στο κτίριο Παπαστράτος οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ς Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed 2017, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Όπως ανακοινώθηκε την πρώτη μέρα ήδη ξεκίνησε προσπάθεια ψηφιοποίησης του εκκλησιαστικού αρχείου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, που περιλαμβάνει και το αρχείο της πόλης, ενώ στόχος είναι να προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των κειμηλίων.Επίσης ξεκινά από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, σειρά μαθημάτων που θα παραδίδονται ηλεκτρονικά (e-learning).

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υπουργείων, της Πρεσβείας της Κύπρου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κλήθηκαν υπουργοί, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και έστειλαν χαιρετισμούς, ενώ παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, πανοσιολογιότατος π. Καισσάρειας Χρόνης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ο Στέλιος Χειμώνας, γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και εκπρόσωπος της χώρας στο Ευρωπαϊκός πρόγραμμα ψηφιακός πρωταθλητής, επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια σημαντική πτυχή της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς ο πολιτισμός μας πάει πολλές χιλιετηρίδες πίσω και έχουμε χρέος να τον διαδώσουμε και να τον διαφυλάξουμε, αλλά και να τον χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο ανάπτυξης, έρευνας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο πανοσιολογιότατος π. Καισσάρειας Χρόνης, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υπογράμμισε ότι επιστήμη και θρησκεία συμβαδίζουν και συμπράττουν, καθώς τους διακρίνει μια ιδιαίτερη σχέση συνς και συμπόρευσης, προς το κοινό καλό, με αποδέκτη πάντοτε τον άνθρωπο. «Όταν πρόκειται για κάτι που έχει αποδέκτη τον άνθρωπο, πάντοτε επιστήμη και θρησκεία – αν και πολλοί βάζουν αρνητικό πρόσημο στη μεταξύ τους σχέση – συμπλέουν και συνοδοιπορούν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.

Η πρώτη ψηφιακή ορθόδοξη βιβλιοθήκη

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος τόνισε ότι έγκαιρα η ΙΜΔ έχει αξιοποιήσει την σύγχρονη , με ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του αρχείου και λειτουργεί την πρώτη παγκόσμια ψηφιακή ορθόδοξη θεολογική βιβλιοθήκη με ελεύθερη πρόσβαση απ' όλο τον κόσμο. Όπως είπε έχουν ψηφιοποιηθεί εκατοντάδες βιβλία της βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Ακόμη ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του εκκλησιαστικού αρχείου της ΙΜΔ, που περιλαμβάνει και το αρχείο της πόλης, ενώ ο σεβασμιότατος εξέφρασε την ελπίδα και προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των κειμηλίων, κάτι που χρειάζεται πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας ανήγγειλε μια νέα δραστηριότητα από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού, που σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, σειρά μαθημάτων που θα παραδίδονται ηλεκτρονικά (e-learning).

Ο Κυριάκος Θεμιστοκλέους αρχιτέκτονας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, τόνισε ότι η ψηφιοποίησης είναι ένας τομέας που πρέπει η Ευρώπη να στηριχτεί, ώστε να επενδύσουμε στο παρελθόν για το μέλλον μας.

Στην Κύπρο υπάρχουν πολλά προγράμματα της και της Κυπριακής Πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αν και το πρόβλημα της Κύπρου είναι τα κατεχόμενα, όπου είναι δύσκολο να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά. Ο ίδιος είπε ότι ο κόσμος επισκεπτόταν τα μουσεία για να δει την πολιτιστική κληρονομιά μας και πρέπει να την εξαπλώσουμε ψηφιακά, ώστε να έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους υπάρχουν παραδείγματα όπως η Παλμύρα στη Συρία που έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει καν αποτύπωση.

του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

Ο Δημήτρης Τσενές αντι του Πανεπιστημίου Πειραιά τεχνολογικού τομέα, τόνισε ότι η ψηφιοποίησης αφορά όλο τον Ελληνισμό και έφερε ως παράδειγμα του Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας (που γίνεται προσπάθεια ψηφιοποίησης τοπικά με τη βοήθεια από την Ελλάδα και την Κύπρο), λέγοντας ότι το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο η διάσωση, η συντήρηση, η ανάδειξη και η υλοποίηση των μνημείων εντός του Ελλαδικού χώρου ή στην Κύπρο, αλλά και όπου υπάρχει Ελληνικό ίχνος.

Ο αντι είπε ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τους κώδικες που μπορούσαν να διατηρήσουν σχεδόν αιώνια αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά ενός μνημείου και πρόσθεσε ότι υπήρχαν έξυπνοι άνθρωποι που είχαν ανακαλύψει αλγόριθμους και κώδικες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

 Πολιτιστικός τουρισμός

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κώστας Σκριάπας τόνισε ότι ζητούμενο είναι να μελετηθεί, να καταγραφεί και να διασωθεί ο Ελληνικός πολιτισμός, που θα αναδειχτεί σε όλο τον κόσμο. «Το βαρύ «πυροβολικό» της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός και μπορούμε να δημιουργήσουμε ρεύμα πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα και ανάπτυξη στην περιφέρεια, που έχει πολλά πολιτιστικά μνημεία και θα φέρει θέσεις εργασίας για τη νέα γενικά», ανέφερε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση