Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ξεκινάει έλεγχος καταθέσεων σε βάθος 10ετίας
Ξεκινάει έλεγχος καταθέσεων σε βάθος 10ετίας

Ξεκινάει έλεγχος καταθέσεων σε βάθος 10ετίας

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών οι τραπεζικοί με άνω των 100.000 – 200.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα η εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 10ετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων με ποσά άνω των 100.000 – 200.000 ευρώ, με τον κ. Αλεξιάδη να δηλώνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Από την πλευρά τους, στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι είναι σε θέση να στείλουν το σύνολο των στοιχείων της 10ετίας. Μάλιστα, σημειώνουν ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για τη μορφή που θα σταλούν τα στοιχεία προκειμένου να είναι αξιοποιήσιμα, δηλαδή να είναι συμβατά με το σύστημα taxis για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή ς της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της ς και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.

Επί της ουσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγχει εάν τα ποσά που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις. Στην περίπτωση που το που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση υπολείπεται αυτών που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες θα καλείται ο φορολογούμενος να το δικαιολογήσει. Εφόσον δεν τα καταφέρει, θα φορολογείται με τον συντελεστή που ίσχυε το έτος που εντοπίσθηκε η διαφορά. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των εισοδημάτων που έχουν προκύψει από πωλήσεις ακινήτων (δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια έχουν γίνει στην αντικειμενική αξία), καθώς και από κέρδη μετοχών δεδομένου ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει μία ευνοϊκή λύση για τους φορολογουμένους.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης όσων προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, σημειώνοντας ότι τον προσεχή οέμβριο θα είναι έτοιμο και το περιουσιολόγιο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων για τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην , τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ. Εντός του τρέχοντος έτους, οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το θα ενταχθούν έργα τέχνης και , αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» επισήμανε ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά, αλλά αποσαφήνισε πως η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο).

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση