Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ξανά στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου η αίτηση άδειας του Δ. Κουφοντίνα
Ξανά στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου η αίτηση άδειας του Δ. Κουφοντίνα

Ξανά στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου η αίτηση άδειας του Δ. Κουφοντίνα

Αποφσισμένος ν συνεχίσει μέχρι τέλους την απεργία πείνας που ξεκίνησε

 

Στο τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα κριθεί ξανά η τύχη της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από την απόρριψη του αιτήματος που υπέβαλε πριν λίγες ημέρες ο αρχιεκτελεστής της 17 Νοέμβρη, από τον εισαγγελέα υπηρεσίας που εκτελεί προέδρου του δικαστικού συμβουλίου των Αγροτικών Φυλακών Κασσαβέτειας προχθές το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό το συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την άδεια στον πολυισοβίτη κρατούμενο, με ψήφους 2-1 (θετική ήταν η ψήφος της διευθύντριας του σωφρονιστικού καταστήματος και της κοινωνικής λειτουργού), αλλά ο εισαγγελέας γνωμοδότησε αρνητικά θεωρώντας ότι παρά το γεγονός πως συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την παροχή άδειας, δεν υπάρχουν οι ουσιαστικές, εξαιτίας πρόσφατων και παλαιότερων δηλώσεων του φυλακισμένου που αναφέρονταν στους “αγώνες” του.

Έτσι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, που απαρτίζεται από την πρόεδρο Πλημμελειοδικών και ακόμα δύο δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζοντας εκ νέου την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως με το 37/2019 που εκδόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου απορρίπτονταν η αίτηση άδειας του Δημ. Κουφοντίνα, μετά την εισαγγελική διαφωνία.

Στο σκεπτικό της τότε απόφασης μεταξύ άλλων αναφέρονταν πως “εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα, ενώ δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας).

Όπως προέκυψε ο ανωτέρω κατάδικος, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, στις 24-10-2014 και στις 30-5-, προέβη σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, ο εν λόγω κατάδικος στις 24-10-2014 απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κείμενο, όπου αναφερόμενος στο κράτος και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αντικαθεστωτικό ανέφερε «Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», ενώ στις 30-5-, απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλο κείμενο στο οποίο, αφού περιέγραφε τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, ανέφερε τα εξής: «Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».

Από τις παραπάνω δηλώσεις δεν μπορεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου. Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» και «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη” σημείωνε μεταξύ άλλων η απόφαση του συμβουλίου.

Έγκυρες νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να αναιρεθεί το παραπάνω , συνεπώς το αίτημα για άδεια αναμένεται να απορριφθεί για δεύτερη συνεχή φορά.

Μετά το εισαγγελικό βέτο ο προχώρησε σε απεργία πείνας, και σύμφωνα με την συνήγορο του Ιωάννα Κούρτοβικ, είναι διατεθειμένος να την συνεχίσει μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα να τεθεί το προσεχές διάστημα σε άμεσο κίνδυνο η υγεία του.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για την επιβίωση του, καθώς όπως επισήμανε στον γράφοντα ο οργανισμός του είναι αρκετά κουρασμένος, λόγω και των άλλων ών πείνας στις οποίες προχώρησε στο παρελθόν, όπως επίσης και λόγω ηλικίας αφού έχει ξεπεράσει τα 60 χρόνια ζωής.

Επιπλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σε περίπτωση που τελικά ο πελάτης της βγει αλώβητος από την απεργία πείνας, να ζητηθεί η μεταγωγή του σε άλλο της χώρας.

Τέλος την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να κοινοποιηθεί επίσημα η απόφαση του συμβουλίου των φυλακών, και στη συνέχεια η υπεράσπιση του κρατούμενου θα προβεί στις νομικές ενέργειες που προβλέπονται βάσει του νόμου.

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση