Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » WiFi4EU: Έναρξη εγγραφών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Wi-Fi hotspots σε δημόσιους χώρους
WiFi4EU: Έναρξη εγγραφών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Wi-Fi hotspots σε δημόσιους χώρους

WiFi4EU: Έναρξη εγγραφών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Wi-Fi hotspots σε δημόσιους χώρους

 

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τη δικτυακή πύλη WiFi4EU. Από τώρα οι δήμοι σε όλη την Ευρώπη καλούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους ενόψει της πρώτης πρόσκλησης υποβολής σχεδίων στα μέσα Μαΐου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ με σκοπό τη δημιουργία δημόσιων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα WiFi4EU προσφέρει στους δήμους κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν σημεία WiFi σε υς χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει «κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020».

Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την και εγκατάσταση εξοπλισμού WiFi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος ς του δικτύου θα καλυφθεί από τον δήμο.

Ο της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς  Άντρους Άνσιπ δήλωσε τα εξής: «Εγκαινιάζοντας σήμερα την πύλη WiFi4EU, λαμβάνουμε ένα απτό μέτρο για να βοηθήσουμε τους δήμους να παρέχουν δωρεάν WiFi. Παρότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο, συνιστώ επίσης θερμά στο Ευρωπαϊκό και στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν τις τους σχετικά με τον προτεινόμενο κώδικα για τις τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να διασφαλιστεί συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο κώδικας αυτός περιλαμβάνει τον πανευρωπαϊκό συντονισμό του ραδιοφάσματος και την παροχή ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις στα δίκτυα υψηλής χωρητικότητας τα οποία έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας  Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε τα εξής: «Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα προσφέρει σε χιλιάδες Ευρωπαίους δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υς χώρους σε ολόκληρη την ΕΕ. Χάρη στο WiFi4EU, οι τοπικές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τη συνδεσιμότητα πιο κοντά στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από τις απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιοποίησης. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο βήμα προς την υλοποίηση της ψηφιακής ενιαίας ς.»

Θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού δημόσιων υπηρεσιών δωρεάν WiFi σε έως και 8 000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για κουπόνι WiFi4EU;

  • Στάδιο εγγραφής: από τις 20 Μαρτίου 2018 οι δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη https://www.wifi4eu.eu/#/home.
  • Στάδιο αίτησης: η πρώτη πρόσκληση θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου του 2018 και οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη παρτίδα 1 000 κουπονιών WiFi4EU (αξίας 15 000 ευρώ το καθένα). Τα κουπόνια θα διανεμηθούν κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  • Στάδιο κατανομής: διασφαλίζοντας γεωγραφική ισορροπία, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1 000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.
  • Κατά τα επόμενα δύο έτη, θα δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU.

Τα χρηματοδοτούμενα από την πρωτοβουλία WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο σε δίκτυα που δεν επικαλύπτουν ιδιωτική ή δημόσια δωρεάν παροχή πρόσβασης που ήδη υπάρχει και έχει παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Η ΕΕ κατόρθωσε να επιτύχει ταχύτατα σημαντικές συμφωνίες για την κατάργηση των τελών περιαγωγής στις 15 Ιουνίου 2017 για όλους τους ταξιδιώτες στην ΕΕ, για τη δυνατότητα μεταφοράς περιεχομένου που στις αρχές του 2018 θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν μαζί με τις ταινίες, τη μουσική, τα βιντεοπαιχνίδια ή τα ηλεκτρονικά βιβλία στα οποία είναι συνδρομητές στη χώρα τους, και για την αποδέσμευση της ζώνης των 700 MHz με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και των νέων επιγραμμικών υπηρεσιών.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πάνω από 14 νομοθετικές προτάσεις της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, μίας από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ. Η Επιτροπή ενθαρρύνει το Ευρωπαϊκό και το Συμβούλιο να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση