Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βροχή καταγγελιών για καπνιστές παραβάτες
Βροχή καταγγελιών για καπνιστές παραβάτες

Βροχή καταγγελιών για καπνιστές παραβάτες

Πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο και καταγγελίες για παραβάσεις της νομοθεσίας αφορούσε η πλειονότητα των κλήσεων που δέχθηκε την πρώτη ημέρα λειτουργίας της η τηλεφωνική γραμμή 1142 του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, προχθές Τρίτη, ημέρα που «εγκαινιάστηκε» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η νέα προσπάθεια εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, το 1142 δέχθηκε 235 κλήσεις, εκ των οποίων οι 66 αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για τον νόμο, οι 58 σε καταγγελίες και οι 22 σε αιτήματα βοήθειας για διακοπή του καπνίσματος.

Σε 58 περιπτώσεις οι κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ σε 14 αυτοί που κάλεσαν έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες στη γραμμή 1142 είναι επώνυμες, ομαδοποιούνται και προωθούνται στις ελεγκτικές αρχές (αστυνομία, δημοτική αστυνομία, υγειονομικές διευθύνσεις Περιφέρειας, λιμενικό σώμα), προκειμένου να ελεγχθούν.

Εκκληση για ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό απευθύνουν οι πνευμονολόγοι με αφορμή την 20ή Νοεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας, γνωστή και ως «νόσος των καπνιστών», αφού σε ποσοστό 90% οφείλεται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα, το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχει από τη νόσο, με τον αριθμό των πασχόντων να υπολογίζεται σε περίπου 600.000, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς (56%) δεν το γνωρίζουν. Έτσι εξηγείται ότι οι μισοί πάσχοντες από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, συνεχίζουν να καπνίζουν. Η πάθηση είναι πιο συχνή στους άνδρες και στον αγροτικό πληθυσμό (15,1%, έναντι 6% στην Αθήνα), ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καπνίζει περισσότερο και εκτίθεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε καπνό (πολύωρη παραμονή σε κλειστά καφενεία). Σε παγκόσμιο επίπεδο η ΧΑΠ είναι η 5η αιτία θανάτου και ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας. Τα βασικά συμπτώματά της είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια, ενώ στην προχωρημένη της μορφή η νόσος αναγκάζει τους ασθενείς να ζουν με τη βοήθεια συσκευών οξυγόνου και τους οδηγεί συχνά στα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους καπνιστές να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση, ενώ σε περίπτωση που είναι άνω των 35 ετών και εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα της νόσου, θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό και κυρίως να διακόψουν το κάπνισμα.

Στις 347 οι καταγγελίες τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας

Δεύτερη ημέρα λειτουργίας της χθες και η τηλεφωνική γραμμή 1142 δέχθηκε σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά 347 κλήσεις σε σχέση με τις 235 κλήσεις που είχε δεχθεί την πρώτη ημέρα.

Από αυτές, 87 αφορούσαν καταγγελίες, 55 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 108 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 63 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 20 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 14 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη τέθηκε χθες σε λειτουργία στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

"Αλιεύοντας" την είδηση