Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βουλή: Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις Πρέσπες
Βουλή: Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις Πρέσπες

Βουλή: Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για τις Πρέσπες

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, ανάλογο του οποίου η ελληνική Βουλή έζησε μόνο στις χειρότερες στιγμές της μνημονιακής περιόδου, αυτή τη φορά όμως επί εθνικού ζητήματος που καθιστά την όλη κατάσταση σχεδόν έκρυθμη, άρχισε απόψε και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη νωρίς το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συνολική διαδικασία προγραμματίζεται να κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξ αρχής ηλεκτρισμένη, προκαλώντας διαδοχικές αναφλέξεις εντός και εκτός της Αίθουσας της Γερουσίας όπου συνεδριάζει η Επιτροπή, κατ’ αρχήν εξαιτίας εντονότατων ενστάσεων της αντιπολίτευσης επί διαδικαστικών θεμάτων όπως για τη σύνθεση της Επιτροπής, δεδομένου ότι διαλυτικές εξελίξεις κυρίως στο , άλλαξαν ισσορροπίες και συσχετισμούς συνολικά στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Οι μαραθώνιες συζητήσεις και διεργασίες κατέληξαν στην «εκτόνωση» του προβλήματος, μέσω διαδικασίας κλήρωσης που είχε ως να τοποθετηθούν ως μέλη της Επιτροπής, στις δημιουργηθείσες «κενές» θέσεις, οι ανεξάρτητοι αλλά και θετικοί προς τη βουλευτές Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς.

Δεύτερο «διαδικαστικό» ζήτημα ετέθη κυρίως από την ΝΔ και τη και αφορά το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δίχως να έχουν τεθεί υπόψιν των βουλευτών όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κυρίως δε το πλήρες κείμενο του νέου Συντάγματος της γείτονος. Ο αναπληρωτής Εξωτερικών Γ.  δήλωσε, επικαλούμενος διεθνείς συνθήκες, ότι η ρηματική διακοίνωση και μόνο που έστειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεσμεύει απολύτως τη γείτονα και συνεπώς, όπως ισχυρίστηκε, επί αυτής καλείται το Κοινοβούλιο να αποφανθεί.

Ο μεγάλης διάρκειας κύκλος σφοδρών συγκρούσεων περί τα διαδικαστικά, ανέδειξε από βουλευτές της αντιπολίτευσης και μια άλλη παράμετρο: το γεγονός ότι, όπως ειπώθηκε, καλείται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει, δίχως να έχει και τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα.

Οταν η σε υψηλούς τόνους συζήτηση άφησε τα διαδικαστικά και άρχισε να επικεντρώνεται στην ουσία της επίμαχης Συμφωνίας, η εικόνα που αναδείχθηκε ήταν πως όλα τα της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο, τάσσονται κατά της συμφωνίας.

«Το ισοζύγιο κερδών και οφελών είναι συντριπτικά σε βάρος της Ελλάδας» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα».

«Εκφράζουμε τη ρητή, εμφατική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη των Πρεσπών» τόνισε χωρίς περιστροφές εκ μέρους της ο κ. Α. Λοβέρδος.

Για συμφωνία που εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου θα πρέπει να απορριφθεί, μίλησε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ).

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε δε στο υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη : «Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας». Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη) υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, ενώ εκ μέρους του την υπερασπίστηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης μόνο η εισηγήτρια του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Γ. Βαρεμένος και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου.

«Δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύουμε ούτε να δαιμονοποιούμε τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς στην παρέμβασή του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποίησε» το κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αυτή η εργαλειοποίηση οδήγησε και στην εμφάνιση του φαινομένου του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι έτσι αποφεύγεται μια συζήτηση ουσίας, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε «εγρήγορση» αφού όλες οι συμφωνίες κρίνονται στην πράξη.

Στα θετικά της Συμφωνίας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς είναι ότι κλείνουν μέτωπα και σταθεροποιείται η γειτονική χώρα στο ασταθές βαλκανικό , καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, γι’ αυτό μην χειροκροτήσετε στο τέλος», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς απεθυθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Nέα βλάβη του "Ερατώ" στο λιμάνι του Βόλου #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/RL97T60i0Y -

  • #φωτιά σε παράγκα στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/LiAaX7fSka -

  • Διαπλάτυνση δρόμου #Βένετο-Κουλούρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Βένετο #ΒένετοΚουλούρι - https://t.co/S6svdfXr7J -

"Αλιεύοντας" την είδηση