Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βουλή: Νέα ένταση από ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα
Βουλή: Νέα ένταση από ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα

Βουλή: Νέα ένταση από ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα

Σε ς απομόνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ είδε σήμερα στη να απορρίπτεται η του να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, λίγο πριν η συζήτηση περιέλθει σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της υπό εξέλιξη διαδικασίας: εκείνο το οποίο αφορά την αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της ς.

Στο επίκεντρο της σημερινής κίνησής του, η οποία όπως ερμηνεύθηκε, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της πρόκλησης πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό, βρέθηκε το γνωστό από την προηγούμενη περίοδο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κατευθύνσεις που έδωσε κατά την προτείνουσα Βουλή η τότε πλειοψηφία, δηλαδή η συνεργασίας με κορμό τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, είναι «δεσμευτικές» -ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών στο Σύνταγμα- για την πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές, στην παρούσα Αναθεωρητική Βουλή. Τόσο η όσο και το σύνολο των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέρριψε την εν λόγω επιχειρηματολογία.

Η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε τ, καθώς βλέπει ότι η πρόταση της σημερινής πλειοψηφίας για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει όλες τις προϋποθέσεις να «περάσει», δεδομένου ότι η σχετική αναθεωρητέα συνταγματική διάταξη για να εγκριθεί χρειάζεται μόνο 151 ψήφους, αφού στην προηγούμενη περίοδο είχε λάβει περισσότερες από 180.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει το πολύ πέντε ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας: Οι τρεις πρώτες όπως ισχύει και τώρα, δηλαδή να χρειάζοπνται 200-200-180 ψήφοι. Αν δεν καταστεί δυνατό, τότε να γίνει τέταρτη πλειοψηφία, στην οποία να απαιτούνται 151, και στην περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και μία ακόμα, στην οποία θα απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει συνεχείς εκλογικές διαδικασίες στη Βουλή, στο τέλος των οποίων εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός (τουλάχιστον 180) ψήφων, τότε η εκλογή του Προέδρου να γίνει άμεσα από το λαό.

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, τάσσονται υπέρ της αποσύνδεσης της συγκεκριμένης διαδικασίας από την διάλυση της Βουλής, αλλά έχουν διαφορές ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου και πάντως, έχουν αποστάσεις από την πρόταση της σημερινής πλειοψηφίας. Τούτων δοθέντων και όπως προαναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι η «γαλάζια» πρόταση οδεύει προς έγκριση, έκανε την κίνηση της σε υψηλούς τόνους (κυρίως από τον κ. Δημ. Τζανακόπουλο) κατατεθείσας ένστασης αντισυνταγματικότητας. Η ένσταση αυτή έχει τα ακόλουθα δύο σκέλη:

«Η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.1) Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου. 2) Η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία».

Για πρωτοφανή ενέργεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Επικρατείας Γ., ενώ και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τάχθηκαν εναντίον της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αίσθηση προκάλεσε, στο πλαίσιο αυτό, η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Γκιόκα, ο οποίος κατέδειξε ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης αντισυνταγματικό χαρακτήρα, αφού η πρότασή του ως «κατεύθυνση» της προτείνουσας στην αναθεωρητική Βουλή προβλέπει απευθείας εκλογή του Προέδρου από το λαό, ενώ ως γνωστόν, πρόταση για αλλαγή της διάταξης ώστε να προβλέπεται εκλογή από «εκλεκτορικό σώμα» εκτός Βουλής του Προέδρου, καταψηφίστηκε και δεν είναι πλέον στις αναθεωρητέες διατάξεις.

Κατόπιν αυτών, η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις επί της ουσίας των προς αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο περι εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 αρ.4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο στην παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

«Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης εφόσον είναι αντίθετη με την πρώτη απόφαση της αναθεωρητικής Βουλής, με την οποία προσδιορίστηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου. H πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης», αναφέρεται στην ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προστίθεται:

«Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεώρησιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία. Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεδομένου ότι το άρθρο 119 του ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει ένσταση αντισυνταγματικότητας».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση