Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου: “Δεν έχει σωφρονιστεί ο Κουφοντίνας”
Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου: “Δεν έχει σωφρονιστεί ο Κουφοντίνας”

Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου: “Δεν έχει σωφρονιστεί ο Κουφοντίνας”

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετά την απόρριψη της άδειας

Για μη ύπαρξη τόσο των τυπικών, όσο και των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την παροχή τακτικής άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέρει το βούλευμα 93/2019 του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου στην απόφαση του, αναφέροντας στο σκεπτικό του πως ο πολυισοβίτης κρατούμενος των φυλακών Κασσαβέτειας δεν έχει σωφρονιστεί και σε περίπτωση που του δοθεί άδεια υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί με αναρχικές οργανώσεις και να διαπράξει, σχεδιάσει ή να καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.

Σύμφωνα με το βούλευμα που αναρτήθηκε σήμερα οι δικαστές θεωρούν πως το του κρατουμένου δεν μπορεί, άνευ ετέρου να θεμελιώσει λόγο απόρριψης αιτήματός του περί χορήγησης σ' αυτόν τακτικής αδείας, πλην όμως η στάση του κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής στην οποία καταδικάστηκε για το αυτό, αναδεικνύεται σαφώς σε βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς του, το οποίο καταδεικνύει, μεταξύ άλλων και τον βαθμό του σωφρονισμού και της ηθικής του βελτίωσης.

Στο βούλευμα σημειώνουν πως ενδεικτικό στοιχείο της προσωπικότητας του καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολιτικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου.

Οι τρεις δικαστές υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια προηγούμενης άδειάς του στις 2 Ιανουαρίου του 2019, έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σημείο πλησίον εκείνων όπου δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα τά του, συμπεριφορά που όπως λένε οι δικαστές στην απόφαση τους, είναι όλως προκλητική, καταδεικνύοντας έμπρακτα και πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο την έλλειψη σεβασμού του στη μνήμη των θυμάτων του, όσο και την από πλευράς του ακόμη και σήμερα, μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες καταδικάσθηκε και διαρκούσας της σής του προς έκτιση της ποινής του, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Αναφέρουν πως ο Κουφοντίνας όχι μόνο δεν μετέβαλε τη στάση του, ώστε το παρόν Συμβούλιο να δύναται να αχθεί σε διαφορετική για το ζήτημα της χορήγησης σ' αυτόν τακτικής άδειας από το Κατάστημα Κράτησης, αλλά αντίθετα ενώπιον του Συμβουλίου της Φυλακής κατά την ενώπιόν του παράσταση για τη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης δήλωσε αυτολεξεί μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «…Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης, είναι μια φράση που τη χρησιμοποίησε μέχρι και ο . Αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι' αυτό καταδικάσθηκα. Αν το αρνηθώ, θα σας πω ψέματα… Δεν αλλάζω ιδεολογία… Ζητώ την απέξω, ξεκινώντας την απεργία πείνας, αυτό εννοούσα, η άδεια είναι δικαίωμα. Κατάκτηση αγώνων. Βάζοντας το σώμα σε κίνδυνο μέσα στη φυλακή και συμπαράσταση από τον κόσμο. Αυτό είναι το κόκκινο νήμα της ζωής… Να απαρνηθώ, να μετανοήσω, δεν μπορώ να το κάνω. Είμαι πολιτικός κρατούμενος…».

Υπογραμμίζουν ότι ο κατάδικος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας. Περαιτέρω, καλεί σε συμπαράσταση και προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Το Συμβούλιο το σκεπτικό του προσθέτει ότι συνάγεται πως ο Κουφοντίνας διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές.

Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα σης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου 

Τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου, αλλά και την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, ζήτησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για να τα μελετήσει.

Η κ. Δημητρίου ζήτησε και το τελευταίο ιατρικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Δ. Κουφοντινας μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μαιου και δεν προτίθεται να σταματήσει.

Συνεχίζει την απεργία πείνας 

Την πρόθεση του να συνεχίσει μέχρι τελικής δικαίωσης ή μέχρι να χάσει τη ζωή του εξέφρασε ο Δημ. Κουφοντίνας μετά την απόφαση του συμβουλίου, εξαπολύοντας βολές κατά των δικαστών που έβαλαν την παραπάνω απόφαση.

Σε δήλωση του από το Νοσοκομείο σύμφωνα με το eksegersi.gr αναφέρει ότι: «Δεν λειτούργησαν ως δικαστές δημοκρατίας, αλλά ως πρωτοδίκες εμφυλίου. Ανέλαβαν, ως απρόσωπος κρατικός μηχανισμός, την εκτέλεση της εντολής από την κυβέρνηση, τη γνωστή οικογένεια και την πρεσβεία που διαφεντεύει τη χ.

Το θέμα δεν αφορά πια μια ατομική άδεια, αλλά την επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού. Πέραν αυτών, είναι και ζήτημα αγωνιστικής αξιοπρέπειας.

Η απεργία πείνας είναι ύστατο μέσο πάλης, είναι το μέσο που τίμησαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους τόσοι και τόσοι αγωνιστές, παλεύοντας μέχρι το τέλος. Θα ήμουν πολύ μικρός αν δεν ακολουθούσα μέχρι το τέλος αυτόν τον μεγάλο δρόμο.

Γι' αυτό συνεχίζω την απεργία πείνας, μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος.

Αρνούμαι κάθε ιατρική βοήθεια και απαλλάσσω τους αγαπημένους μου από την ευθύνη της απόφασης να με επαναφέρουν οι γιατροί σε περίπτωση που χάσω τη συνείδηση.

Ευχαριστώ τις συντρόφισσες και τους συντρόφους και κάθε προοδευτικό άνθρωπο που στέκεται κοντά όχι σε εμένα αλλά σε μια δίκαιη υπόθεση.

Δημήτρης Κουφοντίνας

2ο υπόγειο Νοσοκομείου Βόλου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση