Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βουλή: Συγκρούσεων συνέχεια για τη «13η σύνταξη»
Βουλή: Συγκρούσεων συνέχεια για τη «13η σύνταξη»

Βουλή: Συγκρούσεων συνέχεια για τη «13η σύνταξη»

Με την κυβέρνηση όχι μόνο να προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο σε βάρος της ΝΔ για τη στάση της στην ψηφοφορία για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, αλλά και να επιστρέφει στην «επικοινωνιακή» ορολογία περί «13ης σύνταξης», και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιστρέφει τα βέλη κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενα ψεύδη της δικομματικής πλειοψηφίας, το πολιτικό κλίμα και σήμερα στη Βουλή παρέμενε πολωμένο.

«Η δέκατη τρίτη σύνταξη έρχεται να αποκαταστήσει και μια αδικία που είχε υπογράψει και είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, την κατάργηση του ΕΚΑΣ», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, κατά την διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του. Και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η επίμαχη παροχή της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη συγκριτικώς με τις που έχουν υποστεί: «Ερχόμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος και δίνουμε υπερπολλαπλάσια από αυτό το οποίο είχε κοπεί, διότι,  ακριβώς, πετύχαμε υπέρβαση εσόδων». Σε αυτό το πλαίσιο, επιτέθηκε εκ νέου στην ΝΔ, αλλά και στο Ποτάμι (που μαζί με την Ενωση Κεντρώων) υπενθυμίζεται ότι απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας: «Το χθεσινό «παρών» είναι «παρών» στη δυστυχία του ελληνικού λαού και των συνταξιούχων, οι οποίοι περνάνε δύσκολες ώρες. Είναι «απών» από την προσπάθεια στήριξης φτωχών ανθρώπων και συμπολιτών μας».

Αμεση ήταν η απάντηση εκ μέρους της ΝΔ: «Επαναλάβατε το ψεύδος περί δέκατης τρίτης σύνταξης. Το βοήθημα ονομάζεται «δέκατη τρίτη σύνταξη». Γιατί; Για να αντιστοιχεί με το άλλο ψεύδος, εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενο, διά του Πρωθυπουργού λεχθέν, περί παροχής δέκατης τρίτης σύνταξης. Πρέπει, λοιπόν, να καλύψουμε το ένα ψεύδος με ένα δεύτερο ψεύδος» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν.Δένδιας. Για να συνεχίσει: «Επίσης, ονομάζετε «υπέρβαση εσόδων» την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών. Ουδεμία συγγνώμη προς τους , που υπερφορολογήθηκαν, ουδεμία συγγνώμη προς την αστική τάξη της χώρας, που καταστρέφεται, και προς τα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν. Αλλά, για να μπορέσουμε να βρούμε πέπλο συκής απέναντι σε όλους αυτούς τι θα κάνουμε; Θα κατηγορήσουμε την Αντιπολίτευση. Πάντοτε η ΝΔ και ο ο κ. Μητσοτάκης εδώ έχουν την τιμητική τους. Ό,τι και να γίνει, άλλη είναι η κυβέρνηση, αυτοί φταίνε. Για την κυβερνητική ασυνεννοησία, τη φαιδρότητα και όλα αυτά φταίει η Αξιωματική Αντιπολίτευση;».

Αναφορικά δε με τη χθεσινή επιλογή της ΝΔ, ο κ. Δένδιας σημείωσε με έμφαση: «Ψηφίσαμε «παρών», γιατί η κυβέρνηση μας εξαπάτησε. Πρέπει να συμπράττουμε σε ό,τι κάνετε ως , κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης; Όχι! Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπάσχουμε με τους αδύνατους στην Ελλάδα».

Με τη σειρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ.Θεοχαρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ακούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην του να αναφέρεται και πάλι στη δέκατη τρίτη σύνταξη για τους συνταξιούχους. Δεν πρόκειται παρά για ένα μικρό βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο κινδυνεύουν να χάσουν εξαιτίας του κ. και του κ. Τσίπρα, εξαιτίας των ιδεολογικών εμμονών του κ. και της αναποτελεσματικής ς του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Γ.Αμυράς (Ποτάμι), ανέφερε: «Θέλω να θυμίσω ότι πολύ σύντομα, στις 22 Δεκεμβρίου έχουμε τις τελικές και οριστικές μειώσεις των συντάξεων, δεδομένης της μείωση και της εξαφάνισης του ΕΚΑΣ. Όσοι παίρνουν σύνταξη έως 664 ευρώ το μήνα -άθροισμα κύριας και επικουρικής- θα χάσουν συνολικά 440 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, παίρνετε 440 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους -γιατί τους κόβει το ΕΚΑΣ- τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ και λέει «Δίνω βοήθημα τώρα 600 εκατομμύρια» σε μια μερίδα των συνταξιούχων. Δεν γίνεται αυτό, να τα παίρνεις από τη μία τσέπη του συνταξιούχου και να τα δίνεις στην άλλη τσέπη ενός άλλου συνταξιούχου. Αυτό δεν έχει καμία οικονομική λογική και καμία σοβαρότητα ως προς την προσέγγισή του».

Ενδεικτικό του επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι και πως την ίδια ώρα, σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για άλλο νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος, έπαιρνε τη σκυτάλη: “Στην χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής όλη η κοινωνία κατάλαβε ότι η ΝΔ και τα κόμματα που απείχαν από την ψηφοφορία, τοποθετήθηκαν απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους συνταξιούχους, απέναντι στο συμφέρον της χώρας”.

“Η Ν.Δ. δεν θα είναι συμμέτοχος στην κοροϊδία” απάντησε ο κ. Κ.Σκρέκας (ΝΔ).

Στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η φαίνεται να διατηρεί ανοικτό και τον διμέτωπο (απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και σε ΝΔ). Με αφορμή δηλώσεις ότι η γαλάζια παράταξη σε αντίθεση με τη χθεσινή περίπτωση, θα υπερψηφίσει τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά –στο πλαίσιο της γνωστής πρωθυπουργικής εξαγγελίας- και ως απάντηση στην που δέχθηκε και εκ δεξιών για το “ναι” της Συμπαράταξης στη ρύθμιση για το βοήθημα στους συνταξιούχους, ο κ. Β.Κεγκέρογλου απευθυνόμενος σήμερα στους βουλυτές της ΝΔ είπε με καυστικό τρόπο: «Βρε, καλώς τα, τα παιδιά! Δεν ισχύει τώρα το κώλυμα που είχατε για το βοήθημα στους συνταξιούχους»;

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση