Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βόμβα Σόιμπλε για το ΤΑΙΠΕΔ
Βόμβα Σόιμπλε για το ΤΑΙΠΕΔ

Βόμβα Σόιμπλε για το ΤΑΙΠΕΔ

Τρόπους να περιορίσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης επί του προγράμματος κοποιήσεων αναζητεί η Ευρωζώνη, με τον ερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να φτάνει στα άκρα ζητώντας να μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο η έδρα του και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου να μετατραπούν σε ενέχυρα, έως ότου κοποιηθούν.

Η πρόταση από το στους ηγέτες της Ευρωζώνης ήταν μεταξύ των σημείων επί των οποίων υπήρχε διαφωνία. Συγκεκριμένα, οι δύο προτάσεις για τις ήταν οι εξής:

1. Η κυβέρνηση να ζητήσει από ανεξάρτητο φορέα να αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και ταυτόχρονα να ερευνήσει τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του . Μάλιστα, προτείνουν τη συμμετοχή της Κομισιόν για την επίτευξη της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης του Ταμείου.

2. Τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ (το ποσό αυτό θεωρείται μη ρεαλιστικό) σε κάποιο υφιστάμενο και ανεξάρτητο ταμείο του εξωτερικού, όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα αναλάβει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή τους με στόχο την απομείωση του δημοσίου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Ινστιτούτο έχει ιδρυθεί από την Ελλάδα σε συνεργασία και με τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, με στόχο την ενίσχυση και στήριξη επενδυτικών σχεδίων στην ελληνική . Πάντως, η πρόταση των υπουργών της Ευρωζώνης αναφέρει ενδεικτικά το Ινστιτούτο και ξεκαθαρίζουν ότι το Ταμείο –όποιο κι αν είναι– που θα αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας θα έχει μεν ελληνική διοίκηση, αλλά αυτή θα τελεί υπό τον έλεγχο των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών.

Στην πράξη, η Ευρωζώνη θέλει να διασφαλίζει ότι το νέο δάνειο ή ένα μέρος του που ενδεχομένως να διαθέσει στην Ελλάδα θα είναι εγγυημένο από τα περιουσιακά στοιχεία της χς, αφού αυτά θα μεταφερθούν στο ανεξάρτητο ταμείο. Και ταυτόχρονα θα υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, οπότε η ρευστοποίησή τους θα είναι μία πολύ πιο εύκολη διαδικασία απ' ό,τι σήμερα. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχουν τέτοιας αξίας περιουσιακά στοιχεία. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όπως έχει καταρτιστεί από την κυβέρνηση σήμερα (με ΔΕΚΟ και ακίνητη περιουσία) μετά βίας ξεπερνάει τα 16 δισ. ευρώ από τ έως και μετά το 2020.

Η δεύτερη πρόταση αποτελεί ιδέα του κ. Σόιμπλε, ενώ είχε και στο παρελθόν πέσει στο τραπέζι, αλλά οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις την είχαν αποκρούσει. Είναι προφανές ότι θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος η εκχώρηση της διαχείρισης δημόσιας περιουσίας από φορέα και πρόσωπα εκτός Ελλάδας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς δήλωσε χθες ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανήκει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και υποστήριξε ότι δεν είναι κακή λύση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση