Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Βόλος – εκδήλωση διεκδίκησης ανάληψης πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021
Βόλος – εκδήλωση διεκδίκησης ανάληψης πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021

Βόλος – εκδήλωση διεκδίκησης ανάληψης πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στην παραλία του Βόλου να παρακολουθήσει τη διαδικασία προώθησης της υποψηφιότητας της πόλης για το θεσμό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας για το έτος 2021 .

Με τη συμμετοχή της συμφωνικής ορχήστρας, του πολυφωνικού σχήματος του κ. Καρκάλα ,της Αργώ , των εθελοντών Αργοναυτών ,καθώς και πολλών άλλων σχημάτων , ο Βόλος έβαλε πλώρη για τη διεκδίκηση ανάληψης της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021.

Ο δήμαρχος Βόλου συγκεκριμένα στην ομιλία του είπε:

Αγαπητοί συμ,

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, στο ωραιότερο σημείο της πόλης, της χώρας, του κόσμου επιτρέψτε μου να πω, για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε και μας αναλογεί:

Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, καθώς η ιστορία, η μυθολογία και η , ξεκίνησαν από τον τόπο μας.

Ο Βόλος είναι μία πόλη που τα θεμέλιά της έχουν ρίζες στα βαθύτερα χρόνια της Ιστορίας.

Και αυτός, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δικαιούται να διεκδικεί τον ορισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Ένας θεσμός που υπηρετείται με στόχο την ανάδειξη αξιών και πολιτιστικών δεδομένων κάθε πόλης που αναλαμβάνει το ρόλο για έναν χρόνο.

Με κατοίκους ικανούς και δυναμικούς να προασπίσουν το χθες και να διεκδικήσουν ένα δυναμικό αύριο.
Σήμερα, έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αναδείξουμε και να γνωστοποιήσουμε όλα τα πολιτιστικά και ιστορικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Έχουμε την ικανότητα να «ΜΑΓΝΗτίσουμε την Εξέλιξη». Ο Βόλος είναι η πόλη στην καρδιά της Ελλάδας και μπορεί να γίνει η πόλη στην καρδιά της Ευρώπης.

Η αξίωση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι μία ευκαιρία ανάδειξης του Βόλου και της Μαγνησίας.

Η φυσική ομορφιά και το ιστορικό παρελθόν της είναι πλεονεκτήματα, τα οποία θα βοηθήσουν την περιοχή να γίνει ακόμα μεγαλύτερος πόλος έλξης για τους τουρίστες, καθώς και για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών, συνεδριακών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Η όλη προσπάθεια που γίνεται, είναι επίσης ένα κίνητρο εγρήγορσης, κινητοποίησης και συμμετοχής των Βολιωτών σε αυτό το εγχείρημα, με τη διαδικασία του εθελοντισμού.

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε ήδη συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με άλλες Ευρωπαϊκές .

Τα μηνύματα που μας έρχονται και αφορούν στην υποψηφιότητά μας, είναι αισιόδοξα και μας γεμίζουν ελπίδα και χαρά για το .

Ο Βόλος μπορεί να γίνει η της Ευρώπης 2021 και όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε αυτήν την προοπτική.

Ας το τολμήσουμε!

Κηρύσσω λοιπόν, την έναρξη της διαδικασίας διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα άνοιξε με τον παγκοσμίου φήμης Βολιώτη κιθαρίστα Κώστα Κοτσιώλη συνέχισε με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία «Ιωνία», την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου για να ολοκληρωθεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου.

Η Αργώ σήμα κατατεθέν της πόλης του Βόλου μαγνήτισε ξανά μικρούς και μεγάλους με την επιβλητική παρουσία της ,ενώ οι σύγχρονοι Αργοναύτες βραβεύτηκαν από την για την εθελοντική τους προσφορά.

Τέλος της εκδήλωσης τα εκθαμβωτικά βεγγαλικά και η αισιόδοξη προοπτική για έναν δυνατό φάκελο διεκδίκησης του τίτλου Βόλος-πολιτιστική πρωτεύουσα 2021.
DCIM102GOPRODCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO[/caption]
DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO

DCIM102GOPRO

Αξίζει να σημειωθεί…..

Η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, 1997 και Πάτρα 2006). Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις ανακηρυχθείσες από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000€. Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο.

Οι υποψήφιες πόλεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τον απαιτούμενο φάκελο διεκδίκησης του τίτλου μέχρι στις 23 Οκτωβρίου 2015, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι της κάθε πόλης θα παρουσιάσουν τα κύρια χαρακτηριστικά του φακέλου και το όραμα της πόλης τους.

Κατά τη διάρκεια του 2016 θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγείσες υποψήφιες πόλεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να αναθεωρήσουν τις αιτήσεις τους, έχοντας υπόψη τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση προεπιλογής. Η τελική επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τον τίτλο της « Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021» θα γίνει έως το τέλος του 2016.

Η πόλη που θα πάρει το χρίσμα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικά οφέλη θεωρούνται οι διακρατικές συν, η σύνδεση του πολιτιστικού τομέα με άλλους τομείς, οι οποίοι μπορούν με εφαλτήριο τον πολιτισμό να αναπτυχθούν, όπως ο τουρισμός, η νέες τεχνολογίες, η ναυτιλία, το εμπόριο, η εκπαίδευση και πολλοί άλλοι.

Επίσης, αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι η αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ της πόλης, καθώς η πόλη για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης και του κόσμου, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο, για να γνωρίσουν πως μια ευρωπαϊκή πόλη μπορεί να γίνει κοιτίδα του πολιτισμού, με εκδηλώσεις και γιορτές που αφορούν και αγγίζουν όλους τους του κόσμου.
DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO DCIM102GOPRO
Για τον Παγασητικός Νέα (Pagasitikow News)
Κείμενο-φωτογραφίες : Κώστας Καραθάνος

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση