Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βόλος: Χωρίς αντίκρυσμα απόφαση αναίρεσης του Αρείου Πάγου για εργατικό ατύχημα
Βόλος: Χωρίς αντίκρυσμα απόφαση αναίρεσης του Αρείου Πάγου για εργατικό ατύχημα

Βόλος: Χωρίς αντίκρυσμα απόφαση αναίρεσης του Αρείου Πάγου για εργατικό ατύχημα

Πργράφτηκαν οι κατηγορίες για τρία άτομα λόγω συμπλήρωσης 8ετιας

Δώρον άδωρον ήταν τελικά η αναίρεση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος για του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, σύμφωνα με την οποία κρίνονταν αθώοι τρεις κατηγορούμενοι μέλη τεχνικής εταιρίας, για τον βαρύτατο τραυματισμό ενός εναερίτη που έπεσε από στύλο της με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος.

Ο Άρειος Πάγος απέστειλε την εντολή αναίρεσης στην Εισαγγελία του Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες αρχές του 2019, αλλά όμως οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι τρεις ήταν σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή και μη τήρηση μέτρων ασφαλείας, πλημμεληματικού χαρακτήρα που όμως σύμφωνα με το νόμο τα πλημμελήματα παραγράφονται στα 8 χρόνια, και έτσι παύουν οι κατηγορίες εναντίον τους λόγω παραγραφής.

Το έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 2011 όταν ένας ηλεκτροτεχνίτης και επικεφαλής συνεργείου ανέβηκε σε στύλο της ύψους 11 μέτρων, προκειμένου να αποκαταστήσει μια βλάβη σε καλώδιο στην οδό Παπαδιαμάντη στο Βόλο.

Ο άνδρας δούλευε σε τεχνική εταιρία που είχε αναλάβει εργολαβικά από τη ΔΕΗ τη συντήρηση, την επισκευή και τη διανομή του δικτύου σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Αφού αποκατέστησε τη ζημιά ξεκίνησε να κατεβαίνει στερεώνοντας με λαμάκια το καλώδιο που τοποθέτησε. Σε ύψος περίπου 5-6 από το έδαφος, υπήρχε στην κολώνα προέκταση σε σχήμα τριγώνου λάμπας δημοτικού φωτισμού και δεν μπορούσε να κατέβει παρακάτω με τη ζώνη του εξαιτίας αυτού του εμποδίου.

Ο εργαζόμενος έβγαλε τη ζώνη για να κατέβει, με σκοπό να την επανατοποθετήσει μόλις περνούσε τη λάμπα.

Όμως δεν πρόλαβε, καθώς έπεσε από τα πέντε μέτρα και υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κάκωση σπονδύλου, μένοντας παράλυτος.

Το αποδόθηκε στη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ενώ είχε αναφερθεί πως ο άνδρας δανείστηκε τη συγκεκριμένη ζώνη από άλλο συνάδελφο του, η οποία όμως είχε ένα σημείο ασφαλείας και όχι πέντε, όπως έπρεπε.

Ασκήθηκε δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή και για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, σε βάρος του μηχανολόγου μηχανικού που ήταν ο επιβλέποντας του έργου, του εκπροσώπου της εργοδότριας εταιρίας και του τεχνικού ασφαλείας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στις 30 Νοεμβρίου του 2016 με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται τελικά σε συνολική ποινή ς οκτώ μηνών με αναστολή.

Οι συνήγοροι τους άσκησαν έφεση και δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αυτή τη φορά, μετά από 2,5 περίπου χρόνια από τη πρωτόδικη , και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου του 2018, με το Δικαστήριο να τους κηρύσσει αθώους κατά πλειοψηφία δύο προς ένα.

Στη δίκη απουσίαζε ο τεχνικός ασφαλείας, αλλά και το θύμα, με τους μάρτυρες που κατέθεσαν να αναφέρουν πως οι ζώνες που είχε ο συγκεκριμένος εργολάβος ήταν κακής ποιότητας.

Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους αντέκρουσαν το παραπάνω επιχείρημα λέγοντας ότι οι ζώνες πληρούσαν τις προδιαγραφές, και απέδωσαν το ατύχημα σε αμέλεια του εργαζόμενου, ο οποίος αν και ήταν έμπειρος, έκανε λάθος χειρισμό.

Παράλληλα είχαν παραδεχθεί πως μετά το συμβάν, έδωσαν οδηγίες στους υπόλοιπους να δένονται με τη ζώνη τους σε πέντε αντί για σε ένα σημείο.

Μετά την αθωωτική απόφαση ο συνήγορος πολιτικής αγωγής προέβη σε αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, με το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να το αποδέχεται, διατάσσοντας να επαναληφθεί η δίκη στο .

Η απόφαση του Αρείου Πάγου στάλθηκε στην Εισαγγελία του Βόλου στις αρχές του 2019, με την ημερομηνία παραγραφής να είναι η 14η Φεβρουαρίου του 2019, καθώς συμπληρώνονταν οκτώ χρόνια από το συμβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία επιδόθηκε σε “αγώνα δρόμου”, προκειμένου να προληφθούν οι ημερομηνίες και μάλιστα εστάλη κλήση σύντμησης προθεσμίας για να κλητευθούν όσο γρηγορότερα γίνεται οι κατηγορούμενοι, αφού σύμφωνα με το άρθρο 169 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον οκτώ ημέρες από την παράδοση του κλητήριου μέχρι την ημέρα της δίκης, η οποία είχε οριστεί στις 13 Φεβρουαρίου στο Τριμελές.

Τελικά οι κλήσεις παραδόθηκαν στους κατηγορούμενους στις 6 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα όταν εκδικάστηκε η υπόθεση στις 13 του μήνα οι συνήγοροι των τριών ανδρών διατύπωσαν αντιρρήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της συζήτησης, ζητώντας να κηρυχθεί απαράδεκτη, κάτι που το Δικαστήριο βάσει του νόμου το δέχθηκε.

Έτσι για την υπόθεση ορίστηκε νέα δικάσιμος, αλλά οι κατηγορούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποια ποινική ευθύνη, καθώς συμπληρώθηκαν τα οκτώ χρόνια ούτως ώστε να παραγραφούν τα αδικήματα.

Σημειώνεται πως το θύμα είχε υποβάλλει και αγωγή κατά της εργοδότριας εταιρίας, η οποία εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, επιδικάζοντας στον άτυχο εργαζόμενο ποσό της τάξης των 120.000€ ως αποζημίωση.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση