Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας
Βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

Βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σε βελτιωτικές στο  θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προκειμένου να διευκολύνει την ένταξη περισσότερων οφειλετών στις διατάξεις του, καθώς η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι απογοητευτική. Μόνο 10 προτάσεις ρύθμισης έχουν ολοκληρωθεί, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες πλέον για τη λήξη  της ισχύος του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, με τις οποίες τροποποιείται ο ν. 4605/19, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις της ρύθμισης ακόμη και όσοι μένουν εκτός αυτής, σε μισθωμένο ακίνητο, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δικαιούνται όλοι οι αιτούντες κρατική επιδότηση, ενώ η προστατεύεται ακόμη και με αίτηση του ενός μόνο συνιδιοκτήτη.

Αναλυτικότερα, οι είναι οι εξής:

1. Επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατεύσουν την κύρια τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια τους. Αφορά κυρίως σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. σώματα ασφαλείας, , κ.λπ.

2. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, συγγενείς, διαζευγμένα ζευγάρια κ.λπ.

3. Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, κατά τρόπο ώστε να μη χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.

4. Διευκρινίζεται ότι δικαιούνται την κρατική επιδότηση όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται την προστασία της κύριας κατοικίας.

5. Παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη των δόσεων σε βάθος 25ετίας.

6. Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια) να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους μέσω της πλατφόρμας.

7. Εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.

Οι αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξάλλου, της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1/7/2019, όταν άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα,  μέχρι 3/11/2019:

• Εχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.446 χρήστες.

• Εχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 29.895 χρήστες.

• Εχουν υποβληθεί 267 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

• Εχουν δοθεί 56 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

• Εχουν ήδη αποδεχθεί 10 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποζημιώσεις στο 100% της ζημίας το Νοέμβριο του 2021 - https://t.co/hpShvtY3q1 -

  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) #2οΕΠΑΛΒόλουΕσπερινό - https://t.co/7xakhftsfo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/bJmmFvYWED -

"Αλιεύοντας" την είδηση