Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

«Οι πολίτες έχουν κουραστεί. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει την και οι επιστήμονες να κατανοήσουμε περισσότερο αυτή την επιδημία και, αντί να τη χτυπάμε με σφυρί, να βρούμε πιο στοχευμέ και χειρουργικούς τρόπους να την αντιμετωπίσουμε».

Αυτό ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης , στο πλαίσιο διαδικτυακής επιστημονικής εκδήλωσης για την COVID-19 που διοργάνωσε το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Παρουσιάζοντας την επιδημιολογική της χώρας μας, ο κ. σημείωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι τις τελευταίες επτά ημέρες 6,2 ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός από τους καλύτερους που καταγράφονται στις χώρες της Ευρώπης, η θετικότητα των τεστ είναι στο 2%, όταν είχε ξεπεράσει και το 16% στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, κατά μέσον όρο γίνονται 130 περιστατικών την ημέρα (με βάση τις τελευταίες επτά ημέρες) και ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων λόγω της νόσου την τελευταία εβδομάδα είναι 30. Θετικό κρίνεται το υψηλό ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 και το οποίο φαίνεται να αυξάνει. Σύμφωνα με στοιχεία κυλιόμενης έρευνας που διενεργούν οι Αρχές για τη διερεύνηση της πρόθεσης εμβολιασμού, πλέον σχεδόν το 72% των πολιτών θέλει να κάνει το εμβόλιο έναντι 65% πριν από τρεις εβδομάδες.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021, ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα, με εμβολιασμό και επίτευξη υψηλής ς στον πληθυσμό».

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος αντιμετώπισης καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά με το lockdown το χαρακτήρισε σαν ένα μεγάλο σφυρί που το χρησιμοποιείς όταν δεν ξέρεις ποιο καρφί να χτυπήσεις. «Σκεφτείτε μια οικογένεια με πέντε παιδιά τα οποία τα ακούτε να μαλώνουν χωρίς να ξέρετε τι έχει συμβεί. Η πρώτη σας αντίδραση είναι να τα στείλετε στο δωό τους», σημείωσε ο κ. Ράιαν και πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα χρειαστούν πολύ πιο δυνατά εργαλεία δημόσιας υγείας, με περισσότερα διαγνωστικά μέσα, ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων.

Ο λοιμωξιολόγος, μέλος της ομάδας COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Διαμαντής Πλαχούρας, εστίασε και στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και κυρίως στη Β.1.1.7 του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως ανέφερε, σήμερα στην Ιρλανδία το 40% των περιστατικών αφορά το νέο στέλεχος, στην Ολλανδία το 10% και στη Δανία το 4%. «Δεν θα έλεγα ότι είναι αναπόφευκτη η επιση του νέου στελέχους σε όλη την Ευρώπη, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιθανή. Ο στόχος μας είναι με μέτρα ς να καθυστερήσει η διασπορά του, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να αποφύγουμε νέες μεγάλες εξάρσεις της επιδημίας».
"Αλιεύοντας" την είδηση