Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βασιλική Θάνου: Γιατί επελέγη, γιατί αντιδρά η ΝΔ
Βασιλική Θάνου: Γιατί επελέγη, γιατί αντιδρά η ΝΔ

Βασιλική Θάνου: Γιατί επελέγη, γιατί αντιδρά η ΝΔ

Η συγκυρία και οι πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν σε νέα εκλογική αναμέτρηση έφεραν στο προσκήνιο την θεσμική υποχρέωση της νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού για το μικρό διάστημα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών και οπως το σύνταγμα προβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανοίξει το δρόμο για την συγκρότηση υπηρεσιακής ς υπό την κυρία Θάνου.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που επελέγη από το συμβούλιο τις δραματικές ημέρες του περασμένου Ιουλίου, όταν η χ πέρασε ξυστά από τη χρεοκοπία, θα είναι η πρώτη γυναίκα που έστω και σε υπηρεσιακή αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός, με πολυετή συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό σώμα και εκφρασμένες δημόσια θέσεις κατά των μνημονιακών νόμων των τελευταίων ετών, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χ στην εκλογική αναμέτρηση με λίστα αυτή τη φορά, όπως προβλέπε ο νόμος.

Η κυρία Θάνου το 2014 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου απο την τότε κυβέρνηση και συνταξιοδοτείται μετά την παρέλευση διετίας, το 2017. Επελέγη πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με πολλαπλά κριτήρια. Ανήκε στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά επιπλέον είχε στο πλαίσιο των δικαστικών της καθηκόντων ταχθεί κατά νόμων δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταξύ άλλων κρίνοντας αντισυνταγματικό το λεγόμενο χαράτσι για τα ακίνητα.

Επιπλέον είχε απευθύνει, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλώντ ιουνκέρ και ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σε ευρωπαίους ομολόγους της για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να διατρανωθεί η αντίθεση σε μνημονιακά , δεχόμενη για τις κινήσεις της αυτές ως αντίθετες με τα της καθήκοντα.

ια χρόνια μετείχε στην συνδικαλιστική δράση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε πρόεδρό της με έντονη δράση για τα αιτήματα του δικαστικού σώματος.

Πάντως απο την πλευρά της ΝΔ διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την κυρία Θάνου και την ανάληψη εκ μέρους της καθηκόντων υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς επισημαίνεται οτι η κυβέρνηση δεν επέλεξε, ως όφειλε, νέους προέδρους στα ανώτατα δικαστήρια – παραμένουν ακέφαλα απο τον περασμένο Ιούνιο- πλην του Αρείου Πάγου, δημιουργώντας συνθήκες μονόδρομου για την κυρία Θάνου ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Πηγή:  kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση