Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Βασ. Κόκκαλης: Προς ρύθμιση τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια
Βασ. Κόκκαλης: Προς ρύθμιση  τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια

Βασ. Κόκκαλης: Προς ρύθμιση τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια

Κυβερνητική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση “κόκκινων” αγροτικών δανείων είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών θα ανακοινωθεί σύντομα σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Μαγνησία.

Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι πολλοί συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν και πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί ένα θέμα που έχει αφενός να κάνει με την περιουσία των συνεταιρισμών, αφετέρου όμως με τα χρέη την νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων που τους διοικούσαν. “Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών . Καλούμε τους αγρότες να ακολουθήσουν τον υγιή συνεργατισμό. Να εκμεταλλευτούν με την καλή έννοια το νέο αγροτικής ανάπτυξης το οποίο πριμοδοτεί τις ομάδες παραγωγών και τους υγιείς συνεταιρισμούς” τόνισε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα” και χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο για το κρασί και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργηθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στον Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων αλλά και τη του Θεσσαλίας.

Ο υφυπουργός, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του συνεταιρισμού επισκέφθηκε το οινοποιείο και το εργοστάσιο που παράγεται το τσίπουρο και χαρακτήρισε το συνεταιρισμό ως έναν από τους πιο υγιείς-παράδειγμα προς μίμηση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο στο κρασί που θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον έχουν εξευρεθεί τα ισοδύναμα έσοδα.

Επιπλέον επισήμανε τη βούληση της κυβέρνηση να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο κρασί που γίνεται σε βάρος των υγειών μονάδων. “Ο οίνος είναι από τα βασικά προϊόντα του εθνικού μας πλούτου και ως υφυπουργός και Θεσσαλός δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα σε υγιείς συνεταιριστικές πρωτοβουλίες όπως είναι η “Δήμητρα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα”, Γιάννης Κίτσιος, απο την πλευρά του χαρακτήρισε “θηλειά” το φόρο στο κρασί , επισημαίνοντας ότι χωρίς το φόρο στο κρασί η τιμή του πέφτει στο μισό. Είναι λογικό, επισήμανε, να ανθεί η μαύρη αγορά στο χώρο αυτό και πρόσθεσε: “Πώς μπορούν να πουλήσουν τα νόμιμα οινοποιία ή συνεταιρισμοί όπως εμείς για να καταπολεμήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο φόρος πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Όλα τα οινοποιία , ειδικά τα συνεταιριστικά έχουν το κρασί αποθηκευμένο, εξαιτίας αυτού του θέματος διότι οι συνεταιρισμοί ποιοτικά κρασιά έχουν αλλά δε μπορούν να πουλήσουν διότι κυκλοφορεί το λαθραίο. Πρέπει αυτό να σταματήσει, να αφαιρεθεί ο φόρος”.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί αυτή την στιγμή έχουν τη μισή παραγωγή κρασιού αποθηκευμένη. “Οι ιδιώτες αγοράζουν δεξαμενές, τις αδειάσαν και αγοράζουν να εκμεταλλευτούν αυτό το λαθρεμπόριο, να ξαναπλουτίσουν. Δεν μπορούν να ζήσουν έτσι οι νόμιμες επιχειρήσεις” τόνισε.

Επίσης ο κ. Κίτσιος έθεσε το θέμα του λαθρεμπορίου στο τσίπουρο χύμα σημειώνοντας: “Εμείς ως συνεταιρισμός πληρώνουμε φόρο 1.300.000 το χρόνο ενώ ο λαθραίος έμπορος ούτε ένα φράγκο. Πώς θα σταθεί αυτή η κατάσταση; Πώς θα ζήσουν οι συνεταιρισμοί; Κι αν φύγουν οι συνεταιρισμοί ουαί και αλίμονο… τι θα γίνουν οι αγρότες; Διότι οι συνεταιρισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα καθώς απορροφούν τα και είναι οι ρυθμιστές των τιμών” και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τους συνεταιρισμούς.

Τέλος για το θέμα των δασικών χαρτών ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Φάμελλου το αν θα δοθεί ή όχι θέμα.

Στον Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε με το προεδρείο κι ενημερώθηκε για τα ζητήματα και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ι. Διανελλάκης καλωσόρισε τον υφυπουργό και δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι μέσα από τον διάλογο που θα κάνουμε, θα καταγράψει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, που έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, τη , τους δασικοούς χάρτες, τους νέους αγρότες, τη διακίνηση των προϊόντων μας (ελιάς και λαδιού), το Ασφαλιστικό- φορολογικό των αγροτών που δημιουργεί πολλά προβλήματα με τη διακίνηση και πώληση των προϊόντων μας.

Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στον υφυπουργό τα προβλήματά μας και να λάβουμε κάποιες δεσμεύσεις. Είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν καθώς χρονίζουν και θα πρέπει να δοθούν λύσεις σε πολλά από αυτά, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού, καθώς διαθέτει τις υποδομές και θα είναι κρίμα αυτή η Οργάνωση να μην μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της”.

Ο κ. Διανελλάκης εξήγησε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι περίπου 5,5 εκ. ευρώ και ο Συνεταιρισμός δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί και η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά μια γενναία διαγραφή και μια ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Αν δεν γίνει αυτό, λυπούμαστε αλλά δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα, καθώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, είναι να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και στη συνέχεια οι δασικοί χάρτες και η παράνομη διακίνηση προϊόντων που γίνεται, καθώς το Ασφαλιστικό και φορολογικό έχει οδηγήσει τους αγρότες έξω από τον Συνεταιρισμό και τη νόμιμη διαδικασία πώλησής τους, με να χάνονται χιλιάδες τόνοι που θα διακινούνταν μέσω του Συνεταιρισμού”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε: ” Ο Α.Σ. Πηλίου- Β. Σποράδων είναι ένας Συνεταιρισμός που κρατιέται στα πόδια του. Δυστυχώς το συνεταιριστικό κίνημα δεν ανταποκρίθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Έχουμε να κάνουμε με Συνεταιρισμούς «μαϊμού» και πτωχευμένους και καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Για τα κόκκινα δάνεια έχω να αναφέρω ότι από τις 3 Αυγούστου ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που αφορά τους επιχειρηματίες αγρότες και τα Νομικά Πρόσωπα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τους λοιπούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα, που υπάγονται στην «κακιά» Αγροτική Τράπεζα, όπως επίσης και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Θέλουμε να στηρίξουμε τον υγιή συνεργατισμό, ο οποίος έχει στόχο να κάνει τον αγρότη πρωταγωνιστή με σωστή εκπαίδευση και πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου, όπως είναι η και σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί μια πρωτοβουλία για την Καλαμών, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν τον συνεταιριστικό κλάδο”.

Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τη και είχε συνεργασία με τον πρύτανη του Θεσσαλίας, με θέμα τον πρωτογενή τομέα και θέματα γεωργίας γενικότερα και τόνισε: “Η είναι ένα μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα, που για εμάς εδώ στη Θεσσαλία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου #δήμαρχοςΝοτίουΠηλίου… - https://t.co/NKepmXt7NM -

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση