Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Β. Ντομπρόφσκις: Συμβιβαστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια
Β. Ντομπρόφσκις: Συμβιβαστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Β. Ντομπρόφσκις: Συμβιβαστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εκτίμησε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στις Επιτροπές Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, καθώς και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ο κ. Ντομπρόφσκις, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει όλες οι πλευρές να βρουν λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει νομοθετική πρόταση μέχρι τέλους του έτους, για την διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τόνισε ωστόσο την άμεση ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση.

«Επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος»

Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, ο κ. Ντομπρόφσκις ζήτησε πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο χαρακτήρισε φιλόδοξο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν πολλά σε λίγο χρόνο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται σε αυτή να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δεν θα πρέπει να υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Κατά τον κ. Ντομπρόφσκις, τα τρία στοιχεία για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις είναι να υπάρχει: πρώτον, πολιτική βούληση και εθνική κυριαρχία του προγράμματος, δεύτερον, τεχνική και διοικητική ικανότητα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, τρίτον, διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι σήμερα εγκρίθηκε, μεταξύ των δύο πλευρών, μια συμφωνία εταιρικής σχέσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Κομισιόν για την φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το σύστημα πρόνοιας και την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι με μια συνεπή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, θα λύσει τα κοινωνικά της προβλήματα και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα των κόκκινων δανείων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ, καθώς και το ασφαλιστικό και η παροχή τεχνικής βοήθειας.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της δικής του συνάντησης με τον κ. Ντομπρόφσκις έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση της εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και του νέου προγράμματος, καθώς και των θεμάτων που αφορούν το υπουργείο Οικονομίας και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

«Κοινή διάθεση είναι να βρούμε τις άριστες λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.

Κρίσιμη εβδομάδα για τα προαπαιτούμενα

To οικονομικό επιτελείο εισέρχεται σε αυτή την εβδομάδα με στόχο την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η συντριπτική πλειονότητα των προαπαιτούμενων μέτρων, αν όχι όλα.

Για να γίνουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα μέχρι την Πέμπτη, όμως, θα πρέπει να κατατεθεί νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα διορθώνονται λάθη στο προηγούμενο και θα προστεθούν κάποιες ακόμα παρεμβάσεις κυρίως από τη λίστα των μέτρων που θα έπρεπε να έχουν γίνει τον Αύγουστο. Παράλληλα, οι υπουργοί θα πρέπει να τρέξουν και να εκδώσουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους που εκκρεμούν για να κλείσει το πακέτο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να γίνει ότι περισσότερο μπορεί να γίνει, ώστε στο Euroworking Group της Πέμπτης (που συνεδριάζει για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου) να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό να δοθεί στην ελληνική πλευρά και η λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση