Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Β. Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας
Β. Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας

Β. Μακεδονία: Ο Πενταρόφσκι εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνσπισμού, Στέβο Πεντρόφσκι νίκησε απόψε την υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη , και εξελέγη ο νέος πρόεδρος της χς.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 97,67% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού προηγείται με 51, 85% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφαλίζει 44,56 %, ή 362.000 ψήφους.  Τα άκυρα είναι 3,60%.

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν (προσέλευση άνω του 40%), προκειμένου οι να θεωρηθούν έγκυρες.

Ο 56χρονος Πενταρόφσκι υποστηρίχτηκε στις αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πενταρόφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση