Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τσίπρας:Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία
Τσίπρας:Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία

Τσίπρας:Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία

«Οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα, θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα θα έχουμε συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον Ant1.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Δευτέρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, μια συνεδρίαση που μπορεί είτε να αποκαταστήσει τη ρευστότητα είτε να κόψει και τις τελευταίες γέφυρες.

Ξεπερνώντας με άνεση το «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μη γίνει η πρότασή μας δεκτή» που είχε υποσχεθεί λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε συμφωνία και ανοιχτές τράπεζες την… προσεχή Τρίτη.

Σε ερώτηση πώς διασφαλίζονται οι καταθέσεις σημείωσε ότι: «δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη». Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα αναλυτές και οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Fitch θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να γίνει κάποιο «κούρεμα» στα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη με συμφωνία, η οποία είναι σίγουρη. Βέβαια είναι σίγουρη. Η Ευρώπη δεν ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της;» σημείωσε. Η Ε.Ε. από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνία με τη σημερινή διαπραγματευτική ομάδα είναι αδύνατη λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν σοβαρά ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα εκτός αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις που θα φέρουν γρήγορη συμφωνία και θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επανατροφοδοτήσει τις εγχώριες τράπεζες με ρευστότητα.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν δεν έρθουν αεροπλάνα με χαρτονομίσματα του ευρώ, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι τράπεζες ή τα ΑΤΜ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η υπάρχουσα ρευστότητα επαρκεί για τη λειτουργία των ΑΤΜ μέχρι το Σαββατοκύριακο ή τις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγράφουν καθημερινά μεγάλη αύξηση, καθώς λόγω της αβεβαιότητας, και εν αναμονή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, κανείς δεν προχωρά στην εξόφληση των υποχρεώσεών του. Αλλωστε με τις τράπεζες κλειστές και με δεδομένη τη σχετικά περιορισμένη διείσδυση του internet και phone banking, πολλοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές υποχρεώσεων.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση