Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τσίπρας:Εκτακτο συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα
Τσίπρας:Εκτακτο συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα

Τσίπρας:Εκτακτο συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα

Τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο προκειμένου να απαντηθεί το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ρήγμα στο εσωτερικό του εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης στην Κ.Ε του κόμματος.

Εφόσον ωστόσο, η εσωκομματική επιμείνει στο αίτημα της για λήψη απόφασης άμεσα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο και με προφανή στόχο την ακύρωσή της, ο κ. πρότεινε να γίνει μεταξύ των μελών του κόμματος την προσεχή .

Ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν απευθύνοντάς τους πρόσκληση να βγουν μπροστά και να το πουν ανοιχτά σήμερα. Αφού τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική καλύτερη του συμβιβασμού που δεχτήκαμε» κάλεσε όποιον πιστεύει ότι θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία, να βγει μπροστά και να το πει.

«Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση, ένας άλλος πρωθυπουργός θα είχε πετύχει κάτι καλύτερο, να το πει και από αυτό το βήμα. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το λαό να το πει. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση να το πει. Αν κάποιος πιστεύει ότι η συμφωνία που πετύχαμε είναι η χειρότερη από τα τρία μνημόνια να το εξηγήσει με επιχειρήματα».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε πάντως ζήτημα δέσμευσης όλων επί της απόφασης που θα βγει είτε από , είτε από το συνέδριο. «Όποια κι αν είναι η απόφαση να συμφωνήσουμε με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις, θα σταματήσει ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυισμού στην Κ.Ο. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούν κάποιοι ότι θα προχωρήσουμε επ΄άπειρον με τις ψήφους των άλλων κομμάτων και ένα μέρος της Κ.Ο. α δηλώνει ότι η συμφωνία είναι καταστροφή για τη χώρα με τον παραλογισμό ότι στηρίζουν την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε όλους προ των ευθυνών τους αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση «είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους επανέλαβε ότι δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική λύση.

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, και τις θέτουμε στη κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πως θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση», τόνισε.

Επισήμανε δε ότι το στρατηγικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. «Η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Διότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης μεγάλους μέρους της κυριαρχίας της. Θα είναι δύσκολη μάχη, που θα εξαρτηθεί από την της ς και το θέμα του χρέους που συνδέεται με την επιβολή αυτής της επιτήρησης», σημείωσε.

«Σε αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να απαντήσει αν θα παίξει ή όχι κεντρικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το στρατηγικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με τους αρνητικούς συσχετισμούς που υπάρχουν.

Επέμεινε δε ότι το θέμα είναι ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η αριστερά για την αλλαγή, ανατροπή αυτών των συσχετισμών.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση