Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τσίπρας: Στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό – «Θα υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα»
Τσίπρας: Στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό – «Θα υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα»

Τσίπρας: Στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό – «Θα υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα»

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η πρόοδος στην υλοποίηση του νέου προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, κ. Φρανς Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε, με παραπομπή και στις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, ότι το προσφυγικό λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και είναι σαφές ότι πρόκειται για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα και στήριξης προς τη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος διαχείρισης του ζητήματος.

Αναφορικά με την πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες, ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη ανοιχτών ζητημάτων, με αιχμή το θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά και στην ανάγκη διασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, την οποία το Μαξίμου συναρτά με την κοινωνική σταθερότητα και την αναταραχή που μπορεί να προκληθεί με επίκεντρο και πάλι το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Σταϊνμάγερ από την πλευρά του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναγνώρισε ότι το προσφυγικό αποτελεί το μεγάλο ζήτημα της τρέχουσας περιόδου, το οποίο αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της, ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.

Παυλόπουλος: Θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους η προστασία των συνόρων του

Σαφές μήνυμα ότι στα δικά της όρια η Ελλάδα καθορίζει κυρίαρχα τα σύνορα της Ευρώπης καθώς και τον τρόπο φύλαξής τους, έστειλε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Γερμανίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου και εξήρε τη δική του συμβολή για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Μάλιστα, προσδιόρισε για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

«Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση