Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τσίπρας: Πρώτα επίλυση του αλυτρωτισμού – Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο
Τσίπρας: Πρώτα επίλυση του αλυτρωτισμού – Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο

Τσίπρας: Πρώτα επίλυση του αλυτρωτισμού – Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο

Γι ν προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο Ο είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν τρίωρης συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι προέχει πρώτα η επίλυση των αλυτρωτικών ζητημάτων. «Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μία ατζέντα συν-ανάπτυξης προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21 αιώνα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι και οι δύο πολιτικοί «έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσαμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι πρέπει  πρώτα να να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον».

Συμπλήρωσε τα εξής: «Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησή μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χς στη Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου».

«Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν  δήλωσε έτοιμος να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές σκέψεις ενώ δημοσιοποίησε εκ νέου την πρόθεση της χώρας του αν αλλάξει ονομασία σε αεροδρόμια και λεωφόρους με προκλητικό για την Ελλάδα ονοματολογικό περιεχόμενο.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο κ. .

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο Ο, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», είπε και πρόσθεσε ότι «ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ενώ όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουν μια γειτονιά ευημερούσα σε όλα τα Βαλκάνια. «Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», επεσήμανε.

«Οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας.Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και κατέληξε λέγοντας πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

Την Αθήνα και τα Σκόπια θα επισκεφθεί στα τέλη του μηνός ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς. Συγκεκριμένα ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, ενώ στις 31 Ιανουαρίου θα ταξιδέψει στα Σκόπια όπου την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση