Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τσίπρας: «Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία»
Τσίπρας: «Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία»

Τσίπρας: «Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία»

Σκληρή κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση, την οποία, χωρίς να την κατονομάσει, κατηγόρησε για λαθροχειρία, εξαπέλυσε ο πρωθ, κ. Αλέξης Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός ψήφισε όχι σε μια κακή συμφωνία και όχι έξοδο από το ευρώ. Τώρα ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είπε ότι «είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε σχέδιο ολοκλήρωσης τετραετίας. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές». Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας από την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα αναγνωρίζοντας ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για αυτό, τόνισε ότι η πολυσυλλεκτικότητα και τα διαφορετικά κέντρα απόψεων μέσα σε ένα κόμμα μπορεί να λειτουργούν όταν αυτό βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά «όταν ασκεί εξουσία και αυτό το μοντέλο μεταφέρεται στο κοινοβούλιο, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. α λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, να γίνονται συνεδριάσεις από κομμάτια της κοινοβουλευτικής ομάδας σε ξενοδοχεία», τόνισε αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τακτική της Αριστερής Πλατφόρμας.

Με έμφαση πρόσθεσε ότι οι συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς η έδρα να παραδίδεται στους επόμενους.

«Σέβομαι τη διαφορά στρατηγικής, δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού και για αυτό δεν ζήτησα κυρώσεις ή να εφαρμοστεί το καταστατικό. Για αυτό ζήτησα να πάμε σε μια συντεταγμένη διαδικασία και να πάρουμε αποφάσεις. Είναι σουρεαλισμός να λέει κάποιος ότι στηρίζω την κυβέρνηση αλλά διαφωνώ με τις προτάσεις», είπε ο πρωθ.

Επιπλέον, πάντοτε σε γραμμή αντιμετώπισης του εσωκομματικού μετώπου ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της ΚΕ δεικτικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τον έχει εκπλήξει η συμπεριφορά και στάση «ορισμένων συντρόφων».

«Με ορισμένους συντρόφους δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία λίγες μέρες πριν ότι αν σκάσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά. Δώσαμε τη μάχη του δημοψηφίσματος γνωρίζοντας τις εναλλακτικές. Οι ίδιοι άνθρωποι τώρα λένε ότι αφού εντάξει εξασφαλίστηκε ότι δεν κλείνει κάποια τράπεζα, δεν καταστρεφόμαστε, εσύ να ψηφίσεις τη συμφωνία και εμείς να δρέψουμε δάφνες πολιτικής καθαρότητας».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «θα περίμενα ότι η στοιχειώδης στάση αλληλεγγύης μας επιβάλλει να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε καταθέτοντας τη διαφωνία και μετά να ζητήσουμε επαναπροσδιορισμό της στάσης της κυβέρνησης και του κόμματος».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο εσωκομματικό τοπίο επανέλαβε τη θέση του ότι το κόμμα πρέπει να πάει σε έκτακτο συνέδριο στις αρχές Σεπτεμβρίου και παρομοίασε την απαίτηση από μερίδα κομματικών στελεχών να τοποθετηθεί το κόμμα άμεσα, πριν την συμφωνία, σαν «να έχουμε μια βόμβα στα χέρια μας και δεν υπάρχει επίδειξη συντροφικής αλληλεγγύης να την κουβαλήσουμε μαζί, να την απασφαλίσουμε, αλλά μια να την αφήσουμε να σου σκάσει στα χέρια».

Οσο για το εάν η στάση της προέδρου της ς κ. Ζωής νσταντοπούλου προκαλεί θεσμική δυσλειτουργία δήλωσε: «έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια, οι προσωπικές σχέσεις είναι σχέσεις εκτίμησης. Αλλά είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω. Το αν παράγει θεσμική δυσλειτουργία αυτό θα κριθεί και τις επόμενες ημέρες».

Απαντώντας σε ερώτημα για λάθη που έγιναν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι θα ήταν προτιμότερο η σύγκρουση να είχε γίνει νωρίς τον Φεβρουάριο και όχι αργά. «Παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που ήταν διαρκής φθορά για τις σάρκες μας, επαναλαμβάνω ωστόσο ότι αισθάνομαι υπερήφανος για τη μάχη που δώσαμε».

Παράλληλα τόνισε ότι δεν μετανιώνει για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση και όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι βεβαίως έχει συντελεστεί ζημιά στην οικονομία από τα capital controls, αλλά ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

«Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», είπε και πρόσθεσε «βγήκαν στην επιφάνεια τα συναισθήματα, χαράς, υπερηφάνειας, δυναμισμού αλλά και στενοχώριας. Στο τέλος της ημέρας όμως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί δώσαμε αυτή τη μάχη. Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν επιχειρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η , ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε».

Μιλώντας για τον κίνδυνο Grexit ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός παραμένει ενώ έκανε λόγο για κουρνιαχτό από την αντιπολίτευση με αφορμή το σχέδιο Βαρουφάκη. «Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή», είπε.

Σε ερώτημα σχετικά με την δέσμευσή του ότι «θα σκίσει τα μνημόνια» ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό “περίπατο στο δάσος”».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις “κόντρα στους θεσμούς”, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών».

Τόνισε τέλος ότι «το δημοψήφισμα ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση