Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τσίπρας: Να τηρηθούν οι κοινές αποφάσεις για το προσφυγικό
Τσίπρας: Να τηρηθούν οι κοινές αποφάσεις για το προσφυγικό

Τσίπρας: Να τηρηθούν οι κοινές αποφάσεις για το προσφυγικό

Σε δύο παράλληλες διαδικασίες, την Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. — Τουρκίας και το Eurogroup, που θα εξελιχθούν σχεδόν ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες σήμερα, αναμένεται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις για τα δύο μεγάλα μέτωπα της κυβέρνησης: την διαχείριση των προσφυγικών — μεταναστευτικών ροών και την συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. — Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. είναι ίδιοι για όλους και όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τις κοινές αποφάσεις. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ιδρυτικές αξίες της Ε. Ε., όπως αυτή της αλληλεγγύης, ενώ, αναφορικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών, επισήμανε την ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών και την υλοποίηση προγράμματος μετεγκατάστασης.

Ο θα έχει σειρά συναντήσεων πριν την έναρξη του γεύματος εργασίας και, ακολούθως, της Συνόδου. Ωστόσο, η τριμερής συνανάντηση με τη συμμετοχή του, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Νταβούτογλου είχαν χθες βράδυ δείπνο μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. Για το τρέχον εξάμηνο. Το “μενού” του χθεσινοβραδινού δείπνου ήταν, ασφαλώς, το προσφυγικό και η διαμόρφωση του πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου. Παρά τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στις προσφυγικές ροές, ο κ. Τσίπρας δεν συμμετείχε στο δείπνο αυτό.

Ο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Το “ξεπάγωμα” κεφαλαίων της ενταξιακή πως διαπαγμάτευσης, για ορισμένα από τα οποία η έχει ενστάσεις, αποτελεί μία από τις βασικές διεκδικήσεις της Άγκυρας, προκειμένου να φανεί περισσότερο “συνεργάσιμη” στη ανάσχεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στις 10 (τοπική ώρα) ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό και ακολούθως, στις 10.30 με τον κ. Νταβούτογλου και στις 11 με την κ. Μέρκελ. Στις 12.30 θα αρχίσει το γεύμα εργασίας των αρχηγων κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και της Τουρκίας και θα ακολουθήσει η συνάντηση των κρατών μελών της Ε.Ε., όπου ο θα επιδιώξει την αναλογική κατανομή βαρών μέσα από ένα δεσμευτικό πλαίσιο, που θα αποθαρρύνει μονομερείς ενέργειες.

Σε μία παράλληλη διαδικασία, θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου ο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συζητήσει για τη συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης. Όσο και αν όλες οι πλευρές αποφεύγοντας να συνδυάσουν τα δύο θέματα, με σαφήνεια έχει υπονοηθεία μέσα από αρκετές δηλώσεις, ότι υπάρχει διάθεση, από την πλευρά της Ε.Ε. τουλάχιστον, για μεγαλύτερη “κατανόηση” στην υλοποίησης του προγράμματος, έαν η Αθήνα αναλάβει να σηκώσει σημαντικά βάρη στο προσφυγικό.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση